0 6 minute 2 ani

Când am luat hotărârea de a crea un cotidian online am meditat profund în alegerea titlului. Ne-am dorit și ne dorim să radiografieze în paginile sale societatea românească, problemele și dificultățile cu care se confruntă, să realizeze investigații și anchete, să fie o reflectare a ”vocii” cititorilor, dar pe de altă parte să cuprindă și aspectele vieții și actualității culturale și, mai mult, să prezinte și analizeze marile mistere ale civilizației,  să acorde  spațiu și terapiilor neconvenționale, deci să reprezinte un mozaic informațional.

Ne-am amintit atunci de vechile agore din antichitate, de rolul acestora de a fi un factor catalizator al analizei problemelor cu care se confruntau comunitățile și de informare asupra noilor reglementări impuse de conducători, întruniri la care cetățenii erau datori să participe, pentru a-și exprima deschis opiniile.

Ne-am spus atunci că ar fi benefică reînvierea spiritului vechilor agore și implementarea acestora în realitatea noastră cotidiană și, implicit, realizarea unei platforme de comunicare între echipa redacțională și toate categoriile socio-profesionale, cărora să li se acorde posibilitatea de a-și exprima în scris opiniile referitoare la subiectele dezbătute în paginile ziarului, care, în acest context, poate deveni și un spațiu de afirmare a talentelor autentice. Atunci am ales titlul: Agora News.

Cotidianul Agora News este o publicaţie online independentă, centrată pe știri din actualitatea locală, națională și internațională, culturală, articole, anchete jurnalistice, cu impact major asupra societății românești, editoriale, știri de senzație, din show-biz, cancan, turism, flash, timp liber, gastronomie, fashion,  terapii naturiste, paranormal, reportaje, cronici, fotoreportaje, eseuri, articole, anchete, incognito, creații literare, traduceri, sondaje, Agora Magazin, care să prezinte eseuri și interviuri cu mari personalități ale vieții politice, culturale, științifice  etc.     

Subiectele principale ale publicaţiei vor fi subiecte proprii, publicate în exclusivitate. Informaţiile furnizate au menirea de a modela conștiința civică, de a sensibiliza opinia publică, iar aceasta va avea posibilitatea de a reacţiona prin scrisori adresate redacţiei sau prin manifestarea directă a opiniilor, prin comentariile pe marginea articolelor publicate, sau prin discuțiile libere de pe  pagina de forum. Articolele pot fi preluate de către alte publicații, în limita a 250 de cuvinte, doar cu citarea sursei. De asemenea, se pot încheia parteneriate cu alte publicații naționale și internaționale, cu care pot fi derulate investigații transfrontaliere, schimburi de jurnaliști etc. .

  Obiectivul principal este ca publicația să devină un brand, să-și mărească numărul de teme şi subiecte abordate și să-și consolideze echipa redacțională.

   Pentru a atinge acest ultim deziderat vom crea o comunitate de jurnalişti atât în mediul online, dar şi în cel offline. De asemenea, vom organiza workshopuri şi întâlniri trimestriale cu cei care aspiră să devină ziarişti, cât și concursuri deschise deopotrivă tinerilor absolvenţi de Jurnalistică și jurnaliştilor amatori. Se va concepe și o aplicație pentru telefonul mobil, un canal youtube al ziarului, în care să se prezinte pentru fiecare număr un videoclip cu revista presei și o pagină de forum.

Comunicarea în masă ca formă socială de comunicare presupune utilizarea unor echipamente. Secolele al XIX-lea şi al XX-lea au marcat perfecţionarea tehnologică prin diversificarea comunicării sociale în masă, amplificând posibilităţile de înmagazinare a informaţiei și permițând transmiterea rapidă a mesajelor. Astfel,  diferenţa dintre momentul transmiterii evenimentului şi cel al receptării este, practic, zero. Intrarea în noul mileniu a adus în prim plan o nouă formă de transmitere a evenimentelor, marcând debutul unei noi ere, cea informațională, caracterizată prin capacitatea transmiterii informațiilor fără restricții, creându-se accesul la acestea prin intermediul revoluției digitale, marcând apusul galaxiei Guttenberg.

S-a împământenit ideea că mass-media constituie cea de-a patra putere în stat. Din această perspectivă, cotidianul Agora News își propune să contribuie la stabilitatea ordinii sociale şi politice, sugerând  semnificaţii şi perspective, oferind soluţii, asociind grupurile cu anumite tipuri de valori şi comportamente. În acest context, se pot structura imagini despre lume, care parvin cititorilor şi care, la rândul lor, pot structura credinţele şi modurile posibile de a acţiona.

Bun venit în comunitatea virtuală a noii Agore digitale! Să pornim împreună în această fascinantă călătorie, care să culmineze cu împlinirea idealului nostru de unitate spirituală ca popor vizând armonia universală!

                                          LAVINIA DIANA MILOȘ

                                              Director fondator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *