
De astăzi, 17 februarie 2023, Timișoara devine oficial Capitală Culturală Europeană.
Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăția și diversitatea culturilor din Europa, stimulându-se turismul durabil și promovându-se dezvoltarea orașelor prin cultură. De asemenea, titlul are un impact social și economic pozitiv pe termen lung, atât pentru orașe, cât și pentru regiunile învecinate.
În acest context, Comisarul European, Adina Vălean a înmânat oficial Municipiului Timișoara, prin intermediul primarului Dominic Fritz, premiul Melina Mercouri
Manifestările au debutat cu o conferinţă de presă, care a avut loc la ora 10, la care au participat peste 200 de jurnalişti acreditaţi, din nouă ţări: Serbia, Croaţia, Bulgaria, Olanda, Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii, Austria, Polonia, Germania şi România.
În cadrul conferinţei de presă internaționale de astăzi s-a discutat despre importanța culturii pe plan local, în conexiune cu Europa. S-au abordat teme actuale, care includ agenda europeană, prin programul cultural și în același timp conexiunea cu specificul și caracteristicile Timișoarei cu Europa.
Gazda evenimentului, primarul Dominic Fritz a vorbit despre vocația orașului gazdă și despre tripla responsabilitate a Timișoarei față de program, față de valorile UE și față de cetățeni. Angajamentul Timișoarei pentru a construi o strategie culturală sustenabilă și de durată constă în crearea „unui program cu adevărat european”: „Credem că Timișoara cu istoria ei de inovație, de diversitate și de curaj este un exemplu pentru Europa, prin cultură și prin artă. Anul acesta putem spune mai departe nu doar povestea Timișoarei, ci povestea Europei, iar prin asta putem aduce un nou focus pe rolul acestei regiuni a Europei de est.”
Comisarul European, Adina Vălean a subliniat însemnătatea premiului Melina Mercouri și înmânarea oficială a acestuia Municipiului Timișoara: „Titlul de Capitală Culturală Europeană nu e numai simbolic, nu e numai promovarea brandului cultural și turistic al unui oraș, nici doar o diplomă sau un premiu. Este un program european, printre cele mai populare, creat pentru europeni pentru a pune în valoare patrimoniul cultural atât de divers și important pentru Uniunea Europeană”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a relevat importanța unui cadru legislativ național coerent privind susținerea sectorului cultural și creativ, precum și importanța diplomației culturale pentru sectorul cultural național: „Prin cultură, prin artă, putem să mobilizăm o comunitate”, prin „instrumentele care să ducă la binele societății. De la timișoreni la timișoreni, și pentru Europa. La finalul anului vom avea un șir întreg de evenimente de succes.”
Președintele Consiliului Județean, Alin Nica a precizat notabilitatea ocaziei de a pune lucrurile în perspectivă. Potențialul titlului de Capitală Europeană a Culturii pune Timișoara în rândul marilor centre culturale din Europa. Vor fi „momente și evenimente de marcă, care ridică Timișoara la nivel european ca oraș”, iar „nișa artelor plastice face Timișoara capitala artelor plastice a României,” care va putea „fi explorată în anul ce va veni, cu cele 3 expoziții mari: Paul Neagu, Brauner și Brâncuși”.
Ramona Laczko-David, coordonatoarea Proiectului Cultural Național Timișoara 2023 a vorbit despre sustenabilitatea moștenirii pe termen lung a programului. Procesul de creștere și dezvoltare a acestuia este esențial, iar „independența echipei curatoriale, dă dovadă că premiul Melina Mercouri confirmă curajul orașului de a deschide un dialog despre viitorul acestuia într-un context european provocator”.
Concomitent, între orele 9 – 17, în sala Auditorium din Centrul de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara din Bulevardul Vasile Pârvan, dar şi online a avut loc Conferinţa „Patrimoniul sub reflectoare Timişoara – Digital Culture & Heritage Talks”, parte a programului Opening Timişoara 2023, eveniment organizat de Universitatea Politehnică Timişoara, prin Centrul ID/ IFR şi e-Learning şi Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Naţional al Banatului şi Timişoara 2023.

La ceremonia de deschidere au participat ambasadorii SUA,Italiei, Vietnamului, Malaeziei, Ciprului, Republicii Peru, Macedoniei de Nord, Slovaciei, Mexicului, Suediei, Chinei, Bulgariei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Iordaniei, Regatului Arabiei Saudite, Republicii Moldova, Norvegiei, Portugaliei, Republicii Coreei, Spaniei, Greciei, Irlandei, Japoniei, Lituaniei, Regatului Unit al Marii Britanii, Nunțiaturii Apostolica, Muntenegrului,Pakistanului, Bangladeshului, Cehiei, Egiptului, Franţei, Georgiei, Poloniei, Ţărilor de Jos, Palestinei, Kazahstanului, Croației, Estoniei, Serbiei, Sloveniei, Ungariei, Thailandei, europarlamentari, parlamentari români, membri ai Guvernului României și oficiali de rang înalt de la Comisia Europeană, miniștri ai culturii și primari din orașe europene și românești.
Casa Regală a României a fost reprezentată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.
Ceremonia de gală a avut loc la Opera Română între orele 17.30 – 19.45.
Începând cu ora 19 în Piața Unirii s-a desfăşurat evenimentul festiv „Sărbătorim Deschiderea!” pune în evidență memoria și identitatea Timișoarei. Pe scena din Piața Unirii au evoluat: Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz, împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona.
Festivităţile au continuat cu spectacolele oferite de Duchamp Pilot & Muaré Experience și Taraf de Caliu și oaspeții lor.
La ora 20.45 a avut loc acum un spectacol cu drone la Iulius Garden.
Seara se încheie de Fritz Kalkbrenner, un DJ german, care până acum a delectat fanii festivalurilor din întreaga lume, pe scenele Rock am Ring, Melt sau Tomorrowland.
LAVINIA DIANA MILOȘ