Evenimentul public online organizat de Institutul Cultural Francez din România și Insula 42 sub genericul ˶Universitate și antreprenoriat: Mădălin Bunoiu, Andreea Iager Tako & Dana Sarmeș în dialog cu Corina Șuteu˝ se va desfășura mâine, 19 februarie, de la ora 11, LIVE @ Facebook Insula 42.
Evenimentul face parte din Deschiderea Timișoara 2023, program finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, coordonatorul și organizatorul acestuia. Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.
Parteneri ai Saloanelor Insula 42 sunt Institutul Cultural Francez și Goethe-Institut București.
În Timișoara anului 223, ˶rolul universităților s-a redefinit în ultima decadă, iar relația lor cu societatea civilă și cu ecosistemele active ale culturii și cunoașterii a devenit extrem de complexă˝. În Deschiderea Timișoara 2023, gazdele propun ˶o discuție cu trei actori esențiali ai Capitalei Europene a Culturii: Universitatea de Vest, fABER/Ambasada și Contrasens˝. Cele trei entități și reprezentanții lor ˶oglindesc un oraș aflat în plină efervescență creativă și intelectuală în sprijinul comunităților pe care le animă˝.

Mădălin Bunoiu este prorector responsabil cu strategia academică la Universitatea de Vest din Timișoara și conferențiar dr. la Facultatea de Fizică. Doctor în fizică și în știința materialelor la UVT și la Institutul Național Politehnic din Grenoble, este atras de cercetare în domenii precum obținerea și caracterizarea materialelor cu proprietăți optice, electrice și magnetice. Prorectorul UVT a fost mereu preocupat de fizica educațională și promovarea științei în general. El este autorul unei rubrici de cronică de carte de popularizare a științei în revista ˶Orizont˝ și, din 2019, gazdă a dezbaterilor „Miercurea de știință cu Mădălin Bunoiu și invitații săi”. Preocupările sale în domeniul politicilor educaționale și în cel al asigurării calității s-au concretizat printr-o serie de publicații și prin prezența sa în diverse structuri naționale, dintre care menționăm: CNATDCU – Comisia de Fizică, Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare și Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), al cărei președinte este din ianuarie 2022. Pentru activitatea desfășurată în domeniul educației a primit în 2019 distincția “Les Palmes Academiques” în grad de cavaler din partea statului francez.

Andreea Iager Tako are ca pasiune ˶să descopere oameni, idei, proiecte și să le conecteze pe toate în modele care schimbă comunități, dezvoltând soluții de impact˝. Luând contact cu producțiile artistice și călătorind încă de la o vârstă fragedă, și-a dezvoltat singură metode de a se bucura de diversitate, în toate formele ei, rămânând acasă, în Timișoara. Cu studii în domeniul psihologiei și dezvoltării durabile, ea este co-fondator și susținător al Festivalului PLAI și producțiilor purtând marca acestuia. De asemenea, este co-fondator AMBASADA și, cel mai recent, co-fondator FABER, alături de alte două echipe de oameni activi din comunitatea locală, pe care îi apreciază enorm. În perioada pandemiei a fondat și o întreprindere socială – ONE.shirt – ˶un demers de slow fashion care vorbește despre incluziune socială și atrage atenția asupra poluării industriei textile și risipei vestimentare˝.

Dana Sarmeș este critic și istoric de artă, curator independent și manager cultural. În 2015 a înființat Asociația Culturală ˶Contrasens˝, iar trei ani mai târziu, Editura ˶Contrasens˝. A produs și a curatoriat numeroase expoziții în România și a editat peste 30 titluri de carte de artă contemporană, teorie critică, mediere culturală și management cultural. Agenda ei curatorială este orientată spre schimbările sociale și politice din societățile post-socialiste după 1989 și are ca repere arta și politica, arta și protestul social și arta ca praxis politic. Dana Sarmeș derulează, totodată, programe de educație prin și pentru cultură sub forma unor școli de vară/ toamnă, sub brand-ul TMcult® (management cultural, critică și jurnalism cultural, mediere culturală); din acesta s-a născut și publicația ARTSENS, un fanzin de artă contemporană, suport în programele de mediere culturală. Din 2019 coordonează programul de mediere culturală din cadrul Bienalei Art Encounters. În 2020, a pus bazele Centrului de Cercetare al Artei, Filmului și Literaturii Est-Europene. În toate proiectele culturale și educaționale pe care le gândește, Dana Sarmeș ˶vine pe contrasens˝, deoarece ea crede ˶în originalitate și inovație, în școala altfel, în educația altfel și țintește schimbări autentice, cu impact, care să lase urme cât mai însemnate în societatea românească˝.