0 6 minute 2 ani

Interpretul de muzică populară din Banat Tiberiu Ceia a intrat în eternitate la vârsta de 82 de ani. Anunţul a fost făcut în seara zilei de 29 martie de colegii săi de la TVR Timişoara, unde de mai mulţi ani prezenta o emisiune de muzică populară.

Colegul nostru Tiberiu Ceia ne-a părăsit în urmă cu câteva minute. Tristeţea de a fi pierdut un om şi un artist excepţional nu va umbri bucuria şi şansa de a-l fi avut aproape ani mulţi. Marii artişti trăiesc atâta vreme cât opera lor rămâne vie. Iar Tiberiu Ceia ne va cânta, peste generaţii, de drag şi de dor. Drum luminat, dragă Tibi!, a postat TVR Timişoara pe pagina de Facebook.

Tiberiu Ceia s-a născut pe data de 16 iulie 1940 în Timişoara. Părinții săi Aurel, funcţionar şi Solomia, casnică i-au sădit în suflet dragostea pentru folclor. Despre copilărie, artistul își amintea: Era ca în poveşti. Doi părinți tineri, veseli, cu mulţi prieteni, care ne umpleau casa în care domnea iubirea. Mama venea din Bihor şi era o bună cântăreaţă, iar tatăl meu era de la Oraviţa şi cânta superb. Primele cântece le-am auzit în casă. Frumoasă vecina noastră îl cântau părinţii la petrecerile lor. Eu am transformat textul, influenţat fiind de poezia populară, de cea din perioada de început a literaturii noastre şi a ajuns un cântec foarte iubit. Talentul l-am moştenit de la ambii părinţi, dar şi de la bunici. Bunicul din partea mamei avea un glas superb, iar cel din partea tatălui era corist şi cânta în fanfara Vărădiei de lângă Oraviţa.

Avea doar cinci ani când a început să cânte prin casă melodiile Ioanei Radu şi ale Mariei Lătăreţu, în timp ce acestea erau difuzate la radio. Tot cinci ani avea când, la Grădina Capitol din Timişoara, Tiberiu Ceia a cântat Cruce albă de mesteacăn, cântec învăţat de la tatăl său.

Debutul oficial a avut loc pe scena Operei din Timişoara în anul 1967.

După terminarea Liceului C.D. Loga din Timişoara a urmat Şcoala Tehnică Financiară timp de doi ani. Apoi a mers la Universitatea din Timişoara, unde visul sau era să termine Facultatea de Filologie. În 1967 a devenit profesor de limba şi literatura română şi tot atunci a cântat în cadrul emisiunii de televiziune Dialog la distanţă, în concursul dintre Timişoara şi Iaşi. A câştigat şi a devenit oficial interpret de muzică populară în seara de 21 mai.

A renunţat la meseria de profesor după 12 ani. În perioada aceea începuse să fie invitat la spectacole. În 1978 s-a retras definitiv din învăţământ. A ales scena concertând alături de ansamblul Doina Oltului sub îndrumarea directorului Gheorghe Stan. Au urmat o serie de colaborări cu majoritatea orchestrelor din ţară.

Tiberiu Ceia şi-a iubit profesia, concepţia, creaţia. A fost director de şcoală, director de ansamblu artistic, redactor şef, apoi director la Studioul TVR Timişoara.

A rămas la TVR Timişoara în postura de realizator al emisiunii Cântecul de acasă pe canalul 3 al TVR, împreună cu tânăra sa colaboratoare Felicia Stoian şi mai tânărul Ioan Popa.

Tiberiu Ceia şi-a dedicat viaţa muzicii populare, iar printre melodiile sale se numără „Frumoasă-i vecina noastră” sau ”Din copită murgu bate”.

În cântecul popular trebuie să fii sincer, să fii actual prin tensiunea pe care o împrumuţi melodiei şi versului. Cântecul trebuie să fie o oglindă purtată de-a lungul unui drum… adevărata muzică este graiul sufletului şi vorbeşte de la inimă la inimă…  Nu am nici o stea pe caldarâm, dar am o stea în cer şi una-n inima publicului. Şi acestea îmi surâd de peste șase decenii, mărturisea regretatul artist.

Programul funeraliilor artistului Tiberiu Ceia

Vineri, 31 martie, începând cu ora 11,00, trupul neînsuflețit al marelui artist va fi depus la Ansamblul Profesionist Banatul din Timișoara, situat pe strada Emanoil Ungureanu nr.1.

Sâmbătă, 1 Aprilie, la ora 12,00 va avea loc slujba de înmormântare pe platoul din Cimitirul Eroilor de pe Calea Sever Bocu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *