
Comisia pentru Cultură și Educație (CULT) din cadrul Parlamentului European s-a aflat la Timișoara între 3 și 5 aprilie a.c, pentru a cunoaște nu numai orașul din România care în acest an deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, cât și principalii actori care pun în scenă acest act cultural. Delegația CULT a fost alcătuită din: Andrey Slabakov, șeful delegației (CRE, Bulgaria), Hannes Heide (S&D, Austria) și Viola von Cramon-Taubadel (Verzi/ ALE, Germania); aceștia au fost însoțiți de europarlamentarii Victor Negrescu (S&D), Iuliu Winkler (PPE) și Vlad-Marius Botos (Renew), din România.
Comisia CULT a Parlamentului European este responsabilă de toate aspectele culturale ale Uniunii, cum ar fi: diseminarea culturii, patrimoniul cultural, diversitatea culturală și lingvistică, educația, politica audiovizuală, politica în domeniul informației și al mass-media, aspectele culturale și educative ale societății informaționale, tineretul și sportul.
Program încărcat la Timișoara


Aflați la Timișoara, europarlamentarii au avut întâlniri cu: Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, echipa Proiectului Cultural Național Timișoara 2023 (atât cu Centrul de Proiecte și o parte din curatorii programului TM2023, cât și cu reprezentanți ai Asociației Timișoara 2023), cu operatori culturali locali și refugiați ucraineni implicați în activități culturale.

De asemenea, membrii Comisiei CULT a Parlamentului European au asistat la conferința susținută de scriitorul turc Orhan Pamuk, la Universitatea de Vest din Timișoara, au vizitat spații care reunesc comunitățile creative din Timișoara, dar și expozițiile principale ale Programului Cultural Timișoara 2023, curatoriat sub sloganul „Luminează orașul prin tine!” Vizita delegației CULT s-a încheiat cu o conferință de presă, la sediul Centrului de Proiecte Timișoara, din Strada Vasile Alecsandri nr. 1.
„Cultura poate contribui la dezvoltarea regională”
Aici s-a vorbit despre cât de important este ca întreaga comunitate, de la nivel local și regional până la nivel național și european, să se implice în organizarea Programului Cultural Timișoara 2023, despre reprezentarea minorităților locale și diversitatea pe care o aduc acestea în programul cultural, dar și despre nevoia ca demersul început la Timișoara în 2023 să fie unul sustenabil și durabil, cu atât mai mult cu cât titlul deținut de municipiul de pe Bega pe parcursul acestui an are „potențialul de a situa Timișoara în rândul marilor centre culturale din Europa”.

Europarlamentarul Andrey Slabakov, vicepreședinte al CULT, absolvent al Academiei Naționale pentru Artele Teatrului și Cinematografiei din Sofia, s-a referit între altele la câștigurile ce revin unui oraș odată cu titlul de Capitală Europeană a Culturii și despre importanța perpetuării și accesibilizării actului cultural. „Titlul de Capitală Europeană a Culturii al unui oraș creează punți între oamenii din Uniunea Europeană. Criza, pandemia și războiul sunt temporare, dar arta este eternă și sunt sigur că Timișoara va avea mare succes în anul de Capitală Europeană a Culturii”.

Europarlamentul Vlad-Marius Botoș a punctat importanța pe plan mai mult decât local a unui titlu și a unui an în care se pun bazele unor colaborări esențiale. „Succesul titlului de Capitală Europeană a Culturii nu este al vreunei instituții, nici măcar al Asociației Timișoara 2023 care a muncit foarte mult pentru acest program, este al tuturor locuitorilor, al țării întregi!”, a apreciat arădeanul Botoș, parcă parafrazându-l pe moldoveanul Ștefan cel Mare în „Apus de Soare”.

Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat că Programul Capitală Europeană a Culturii are nevoie de „mai mulți bani” de la Comisia Europeană, întrucât „avem obiective importante și e foarte important ca actorii implicați să fie sprijiniți”. Negrescu a apreciat că operatorii culturali au nevoie de susținere nu doar în 2023, dar și pe termen lung: „A fi Capitală Europeană a Culturii este un proces îndelungat, care nu se desfășoară doar pe parcursului anului cu pricina, nu e este un foc de artificii care lasă în urmă numai fum, este un demers de durată”, în contextul în care „cultura poate contribui la dezvoltarea regională”.

La rândul său, europarlamentarul Iuliu Winkler a apreciat că „e nevoie de mai multă cooperare locală”, de „mai multă empatie între toți actorii locali”, pentru ca „acest demers început cu Timișoara Capitală Europeană a Culturii să fie unul sustenabil”.
Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.
(Surse foto: Centrul de Proiecte Timișoara; europarl.europa.eu/meps/en.)