0 4 minute 1 an
(Sursa foto: abcnewsromania.ro)

Potrivit reglementărilotrîn vigoare în România, vacanța de primăvară cuprinde atât Paștele pe rit romano-catolic, cât și Paștele pe rit ortodox. Prin urmare, în acest an, ziua de 7 aprilie (Vinerea Mare în calendarul romano-catolic) va constitui prima zi a vacanței de primăvară pentru toate ciclurile de învățământ preuniversitar. Aceasta se va încheia marți, 18 aprilie, toți elevii, din clasele primare până în cele liceale, urmând să revină în bănci în ziua următoare, adică miercuri, 19 aprilie.

            În conformitate cu cele de mai sus, vacanța de primăvară 2023 va include atât Paștele romano-catolic, sărbătorit pe 9 aprilie, cât și Paștele ortodox, sărbătorit pe 16 aprilie.

            În ceea ce privește grădinițele, acestea vor lua vacanța de primăvară în același interval de timp cu unitățile de învățământ preuniversitar. Trebuie menționat că, acolo unde este cazul și dacă pot asigura personalul necesar, unele unități de învățământ preșcolar vor desfășura activități inclusiv pe durata vacanței de primăvară.

Odată cu revenirea în bănci, elevii vor intra în cel de-al cincilea modul al anului școlar în curs. Ei nu vor mai avea o altă vacanță până la finalul anului școlar 2022 – 2023, pe 16 iunie 2023, pentru cei care nu susțin nici examenul național de bacalaureat și nici examenul național de evaluare. Împărțirea anului școlar în cinci module se practică de la deschiderea anului școlar 2022 – 2023, adică din cea de-a cincea zi din luna septembrie a anului trecut.

            În anul școlar 2023 – 2024, vacanța de primăvară nu va mai cuprinde sărbătorile de Paști, care va fi celebrat pe 31 martie 2024 de către credincioșii romano-catolici, respectiv pe 5 mai, de către credincioșii ortodocși. Perioada programată pentru vacanța de primăvară se situează între modulele al IV-lea și al V-lea, adică între 13 și 22 aprilie 2024. Pentru sărbătoarea Paștelui în cele două variante, romano-catolică și ortodoxă, se vor acorda în mod legal zile libere.

(Sursa foto: edupedu.ro)

            Potrivit Ligiei Deca, ministrul Educației, s-a renunțat la vacanța de Paști din mai multe motive (expuse aleatoriu în cele ce urmează). În primul rând, ca urmare a intervalului mare de timp (mai mult de o lună de zile) între Paștele romano-catolic și cel ortodox, vacanța de primăvară situându-se chiar la mijlocul intervalului respectiv de timp. În al doilea rând, pentru ca modulele să aibă o durată comparabilă, să fie echilibrate din punctul de vedere al numărului de săptămâni și din punct de vedere pedagogic. În al treilea rând, pentru a fi respectată egalitatea de tratament între confesiuni. În al patrulea rând, pentru că în perioada vacanței de primăvară se desfășoară diferitele etape ale olimpiadelor școlare, ceea ce implică nevoie de spațiu în unitățile de învățământ preuniversitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *