0 6 minute 1 an

Emil Constantinescu a fost prezent la Timișoara, ieri dimineață, spre a lansa cartea „Parteneriatul Strategic România – SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3”.

Găzduit de Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, evenimentul a fost moderat de Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, instituția care a adresat fostului președinte al României invitația de a veni la Timișoara, oraș de care Emil Constantinescu a declarat că este legat sufletește încă din anul 1996. În acel an, el a câștigat alegerile prezidențiale – consideră Emil Constantinescu – cu sprijinul consistent al primului oraș liber în decembrie 1989, drept pentru care pe 16 decembrie 1996, zi plină de semnificații pentru bătrâna urbe de pe Bega, a vizitat Timișoara în calitate de președinte al României, dorind să le mulțumească timișorenilor pentru ajutorul acordat în alegeri. De altfel, fostul președinte al României consideră că Timișoara a jucat ˶un rol extraordinar de important˝ în ˶toată istoria extraordinară˝ ce a avut ca punct de plecare ˶schimbarea la față a României˝pornită din urbea de pe Bega în decembrie 1989. Alin Nica a apreciat că Emil Constantinescu este ˶cel mai apropiat președinte al României de spiritul Timișoarei˝. ˶Eu nu am simțit un alt președinte să aibă o apropiere în asemenea măsură cum aveți dumneavoastră de ceea este Timișoara, ca și spirit, concepție sau ideal˝, a mai declarat președintele CJT despre invitatul special la lansarea din Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara.

Cartea-documentar „Parteneriatul Strategic România- SUA: 25. Garanție de securitate pentru România în mileniul 3”, scrisă de Laura Ganea și inclusă în colecția RAO Clasic, trece în revistă evenimentele ce au condus la căderea dictaturilor comuniste în Europa Centrală și de Est și la destrămarea URSS, documentând întreaga reorientare a politicii externe românești până la momentul aderării României la Uniunea Europeană și la NATO, două evenimente majore ce se leagă de mandatul de președinte al lui Emil Constantinescu.

Apărut sub egida Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, în cadrul colecției „Istoria recentă și anticiparea viitorului”, volumul a fost realizat cu sprijinul Fundației Române pentru Democrație, fondată de Emil Constantinescu în 1992, al Agenției Naționale de presă Agerpres și al companiei BAT, a cărei aniversare de 25 de ani pe piața românească este legată de lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA.

La lansare au participat jurnaliști, persoanele interesate de situația geopolitică a României, precum și toți cei care au dorit să îl întâlnească pe fostul președinte al României, între care prof. dr. ing. Viorel Coifan, fost deputat PNL și fost președinte al Consiliului Județean Timiș.

Născut la 19 noiembrie 1939, la Tighina (pe atunci în România, iar astăzi în Republica Moldova), Emil Constantinescu, avocat, profesor universitar și geolog, a deținut funcția de președinte al României între anii 1996 și 2000, fiind candidatul unic al C.D.R. (Convenția Democratică din România), înființată în anul 1991. Fondator al Asociației ˶Solidaritatea Universitară˝ (1990), fondator și vicepreședinte al Alianței Civice (1990), Emil Constantinescu a fost candidatul C.D.R. la alegerile prezidențiale din 1992, la care a obținut 38% din voturi în confruntarea cu președintele de atunci al României, Ion Iliescu. În 1992, C.D.R. l-a ales drept președinte al acestei formațiuni politice, el urmărind întărirea opoziției democratice pe tot parcursul activității sale de politician.

Președintele Emil Constantinescu, Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Teoctist (sursa foto: radu-tudor.ro)

În timpul mandatului său de președinte al României, între 7 și 9 mai 1999, a avut loc istorica vizită a București a Sfântului Suveran Pontif Ioan Paul al II-lea, calificat de Emil Constantinescu drept ˶primul pas într-un larg proces de apropiere între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă˝. Prima prezență după Marea Schismă din 1054 într-o țară eminamente ortodoxă a unui Papă de la Roma a avut la bază dubla invitație lansată acestuia atât de președintele Constantinescu, precum și de Prea Fericitul Patriarh Teoctist, Întâiul Stătător al Bisericii Ortodoxe Române.

După 2000, Emil Constantinescu a devenit membru, membru fondator, membru în consiliile de conducere și director la mai multor instituții și organisme internaționale care promovează pacea, democrația, libertatea, cultura, arta, activitatea umanitară, corectitudinea în alegerile politice etc.

El este autorul sau coautorul mai multor cărți în domeniul mineralogiei și al științelor umaniste. Emil Constantinescu a primit numeroase decorații din partea Norvegiei, Austriei, Danemarcei, Slovaciei, Croației și României (Emblema de Onoare a Armatei Române – 2012) și mai multe premii, între care: Premiul pentru democrație al Centrului Democratic din Washington (1998), Premiul ˶Aristide Calvani˝ pentru pace, democrație și dezvoltare umană (Paris, 1999) și Premiul ˶Gusi˝ pentru pace (Manila, Filipine, 2013).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *