Patriarhia Română și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel și ministrul Marius-Constantin Budăi au semnat un protocol de colaborare. ˶Cele două instituții cu largă și profundă implicare socială își doresc continuarea și intensificarea cooperării în domeniul social, atât în ceea ce privește îngrijirea de lungă durată, cât și celelalte programe și proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate, sprijinite de cele aproximativ 800 de instituții și servicii sociale ale Bisericii Ortodoxe Române˝, se precizează în comunicatul dat de Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Cele mai importante puncte ale acestui protocol de cooperare, semnat pe 11 aprilie a.c., în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, se referă la: identificarea priorităţilor la nivel local, județean și regional din domeniul asistenței sociale și includerea acestora în mecanismul național privind incluziunea socială; facilitarea accesului BOR la lucrările, structurile consultative și grupurile de lucru în domeniul social; sprijinirea reciprocă în ceea ce privește dezvoltarea rețelei naționale de servicii sociale furnizate la nivelul eparhiilor BOR.
Biserica Ortodoxă Română Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vor desfășura proiecte comune în domeniul asistenței sociale, cu implicarea clericilor în consiliile comunitare consultative pentru identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă persoanele aflate într-o situație de vulnerabilitate, alături de parteneri sociali, precum: Unitatea Teritorial-Administrativă, DGASPC și alte organizații. Cele două instituții vor coopera în ceea ce privește: promovarea acțiunilor și măsurilor din domeniul asistenței sociale în cadrul comunităților locale; promovarea dialogului social și realizarea schimbului de informații relevante între cele două instituții din perspectiva colaborării în domeniul asistenței sociale; elaborarea documentelor comune în domeniul asistenței sociale, cu scopul de a realiza proiectele și inițiativele comune.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va informa BOR cu privire la oportunitățile de finanțare puse la dispoziţie de MMSS sau din fondurile europene, în vederea dezvoltării şi diversificării serviciilor sociale. De asemenea, ministerul va facilita accesul BOR la lucrările Comisiei naționale privind incluziunea socială, precum şi la lucrările altor structuri consultative/ grupuri de lucru din domeniul social care implică participarea societăţii civile.

Totodată, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va oferi informațiile necesare privind numărul persoanelor din familiile vulnerabile care riscă sărăcia și excluziunea socială și care sunt eligibile ca beneficiari ai serviciilor sociale sau altora conexe (îngrijire, reabilitare a spațiului ambiental, recuperare etc) ce pot fi furnizate cu sprijinul sau prin structurile BOR.
De asemenea, MMSS va sprijini dezvoltarea rețelei naționale de servicii sociale furnizate la nivelul eparhiilor BOR, în concordanță cu prioritățile de dezvoltare identificate în strategiile naționale și strategiile şi planurile anuale de dezvoltare a serviciilor sociale de la nivel județean și local, prin oferirea de consultanță în procesul de acreditatare și licențiere, conform legii. Totodată, ministerul Muncii și Solidarității va sprijini demersurile Patriarhiei Române pentru valorificarea potenţialului specific al absolvenţilor Facultăţilor de Teologie Ortodoxă, Specializarea Teologie Ortodoxă și Asistență Socială, ca profesioniști în domeniul asistenței sociale.
În acest fel, se preconizează creșterea rolului jucat de Biserica Ortodoxă Română în ceea ce privește demersurile de incluziune socială a categoriilor defavorizate, de îngrijire de lungă durată și îmbătrânire activă, precum și în combaterea sărăciei.
Arhiepiscopia Timișoarei sprijină categoriile sociale vulnerabile

Între cele mai recente activități de sprijinire a categoriilor sociale vulnerabile inițiate în cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei se numără campania filantropică ˶Lumină pentru copii˝, organizată de Parohia Giroc din Protopopiatul Timișoara I, la inițiativa preotului paroh Marius Șonea. În această a treia ediție a amplei acțiuni umanitare a girocenilor au fost pregătite peste 1.000 de pachete cu alimente, dulciuri și jucării, distribuite în Sâmbăta Floriilor unui număr de 561 de copii care provin din familii cu posibilități materiale reduse, fiecare copil primind câte două pachete. Fiind vorba despre o cantitate foarte mare, cadourile au fost transportate cu un tir și dăruite în parohiile: Giroc, Gottlob, Lovrin, Pesac, Variaș, Comloșu Mare, Ferendia, Clopodia, Jamu Mare, Stamora Germană, Otelec și Giulvăz.

În vinerea premergătoare Duminicii Floriilor, un număr de o sută de tineri provenind din familii cu posibilități materiale reduse au primit din partea Parohiei Dacia treninguri noi, de diferite culori și mărimi, pentru băieți și fete, cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Aceeași Parohie Dacia a oferit, la începutul anului școlar, un număr de o sută de ghiozdane complet echipate cu rechizitele necesare, iar de Moș Nicolae a dăruit o sută de perechi de ghete noi, adecvate perioadei de iarnă. Pe lângă aceste gesturi, la parohia din Dacia, condusă de preotul Zaharia Pereș, în fiecare seară de joi se oferă gratuit lecții de matematică. La ele participă 15 -16 elevi care se descurcă mai greu la această disciplină și care doresc să țină pasul cu colegii lor.
Nici Arhiepiscopia Aradului nu se lasă mai prejos…

Arhiepiscopia Aradului a desfășurat în Sâmbăta lui Lazăr o activitate social-filantropică pe parcursul căreia au fost ajutate mai multe persoane singure și cu vârstă înaintată din parohia Mădrigești, Protopopiatul Sebiș. Acestea au primit alimente de bază, cozonaci și dulciuri, procurate cu sprijinul unor credincioși din cadrul eparhiei arădene.

Anul trecut de Crăciun, Sectorul Social al Arhiepiscopiei Aradului a distribuit 150 de pachete cu alimente de bază, cozonaci și dulciuri unui număr egal de persoane luate în evidența Cantinei ˶Sfântul Ierarh Nicolae˝ și al Centrului de incluziune socială al eparhiei conduse de PS Timotei Seviciu. Ajutorul a fost posibil datorită contribuției structurilor filantropice aflate sub egida Arhiepiscopiei Aradului, dar și persoanelor particulare care au dorit să se implice în viața semenilor lor care fac parte din categorii sociale defavorizate.
… iar Episcopia Caransebeșului ține pasul

La rândul lor, preoții și credincioșii din Episcopia Caransebeșului își amintesc de persoanele, tinere sau vârstnice, care fac parte din categoriile defavorizate la fiecare sărbătoare, dar nu numai atunci. Spre exemplu, 60 de copii din comunele Obreja, Glimboca, Băuțar, Zăvoi și satele aparținătoare, precum și 13 copii care frecventează Centrul de zi din satul Zăgujeni, comuna Constantin Daicoviciu, susținut de Episcopia Caransebeșului, au primit atât de necesarele ghiozdane, complet echipate pentru școală. 314 copii din Protopopiatul Caransebeș, se bucură de sprijinul material și emoțional, de consiliere și de ajutor la teme ce vin din partea specialiștilor din cadrul Episcopiei Caransebeșului.
Rezidenții Centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice din localitatea Sacu au petrecut ziua de Mărțișor împreună cu copiii care își desfășoară activitățile la Așezământul de Servicii Sociale ˶Sfântul Vasile cel Mare˝ al instituției conduse de PS Lucian Mic.

Și nu în ultimul rând, se cuvin a fi menționate și frecventele campanii de donare de sânge organizate în diferitele parohii ale episcopiei cărășene, la care participă preoți, elevi seminariști, militari și alte categorii de tineri. În vârstă de 52 de ani, PS Episcop Lucian al Caransebeșului îi mobilizează prin exemplul personal atât pe laici, cât și pe clerici, să se implice în gestul de solidaritate care poate dărui viața bolnavilor care au nevoie de sânge spre a se vindeca.
Mitropolitul Banatului sprijină Spitalul Județean din Reșița

Cum este imposibil să ne referim în rândurile de față la toate activitățile social-filantropice desfășurate de-a lungul anilor de instituția bisericească numită Mitropolia Banatului, parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, menționăm o situație în care s-a implicat personal ierarhul bănățean, ÎPSS Mitropolit Ioan, situație survenită înaintea sărbătorii Sfintelor Paști.
Este vorba despre donația constând în 16 paturi speciale noi care au ajuns la Secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Reșița. Secția pentru nou-născuți avea o acută nevoie de asemenea dotare, cele existente fiind vechi și necorespunzătoare din punctul de vedere al standardelor de calitate. Același spital s-a mai bucurat de atenția Întâiului Stătător al Banatului, care a contribuit la repararea acoperișului unuia din pavilioanele amintitei unități medicale.
Parohia Fârdea și autoritățile locale sar împreună în sprijinul fraților Linginari

De asemenea, ne gândim la drama tinerilor Dănuț și Emanuel Linginari din Parohia Fârdea, a căror casă a fost mistuită aproape în întregime de flăcări chiar în dimineața ajunului Bunei Vestiri.

Proveniți dintr-o familie de oameni harnici și gospodari, cei doi tineri, în vârstă de 18 și 21 de ani, au rămas singuri pe lume, boli necruțătoare răpindu-le pe cei dragi. A trebuit să muncească în vacanțe și în timpul liber, pentru a se întreține, dar în același timp și-au văzut și de carte, obținând note bune la școală.
Din nefericire, incendiul virulent de care pomeneam anterior i-a lăsat fără un acoperiș deasupra capului, însă în atare situație Dănuț și Emanuel au primit sprijinul credincioșilor, al preotului paroh și al autorităților locale.
Analizând situația și constatând că vechea casă nu mai putea fi refăcută, cu toții s-au decis să dărâme ce mai rămăsese în picioare și să le construiască celor doi frați o nouă locuință.

Credincioși, dar și reprezentanți ai parohiilor din protopopiatele Lugoj și Făget au început demersurile pentru a strânge bani și/ sau materiale de construcție. Fundația noii case este acum turnată, dar mai sunt multe de făcut, până când ea va fi locuită. De aceea, orice ajutor este foarte bine venit!
Persoanele de contact pentru acest dramatic caz sunt preotul paroh Ieremici Bojidar și primărița din Fârdea, Violeta Rovena Dobrean. Donații pot fi făcute în contul: RO03INGB0000999913218659.