
În intervalul de timp premergător Paștelui Catolic și, mai apoi, înaintea Paștelui Ortodox, Penitenciarul Timișoara a resimțit din plin atmosfera pascală. Aici s-a derulat proiectul intitulat „Lumina Sfântă a Învierii”, care a urmărit „cultivarea atitudinilor pozitive şi crearea unei atmosfere de celebrare a sărbătorilor Pascale”, dar nu numai.
Stimularea creativităţii, a activităților desfășurate în echipă, a cooperării şi a toleranţei în rândul persoanelor private de libertate custodiate la nivelul Penitenciarului Timișoara au reprezentat alte obiective ale sus-numitului proiect.
„Pentru a veni în întâmpinarea acestui eveniment religios (Învierea Domnului, n.a.), de o semnificaţie şi importanţă deosebită în rândul creştinilor, ne-am propus organizarea şi desfăşurarea unei serii de activităţi de reintegrare socială, al căror scop a implicat, sensibilizat şi responsabilizat deţinuţii, prin valorificarea abilităţilor, aptitudinilor şi intereselor acestora.”, ne-a declarat d-na comisar de poliție penitenciară Ramona Bană, purtător de cuvânt al Penitenciarului Timișoara.

Prin intermediul fețelor bisericești, persoanele rezidente în unitatea din Strada Popa Șapcă au aflat aspecte referitoare la semnificaţia şi importanţa sărbătorilor incluse în calendarele religioase urmate de diferitele culte creștine, dar și la tradiţiile şi obiceiurile populare româneşti prilejuite de sărbătorile pascale. Tot prin proiectul amintit, în penitenciar „au fost intensificate activitățile moral-religioase tradiționale ce au darul să le reamintească persoanelor private de libertate de normalitatea vieții creștine și de atenția ce trebuie acordată sufletului și relației personale cu semenii și cu Dumnezeu”, ne-a mai spus d-na comisar Bană. De cel puțin 30 de ani, Penitenciarul Timișoara colaborează cu toate cultele religioase creștine, reprezentanții acestora fiind prezenți în penitenciar, în această perioadă, conform unei planificări anterior stabilite.
Nu în ultimul rând, prin proiectul „Lumina Sfântă a Învierii” a fost dezvoltată comunicarea cu mediul familial şi de suport, prin desfăşurarea de activităţi specifice, necesare perceperii şi trăirii sărbătorilor în spaţiul carceral.
În această perioadă de timp s-a pus accent pe slujbele religioase specifice, adică pe slujba din zilele Învierii Catolice și Ortodoxe, și totodată, conform tradiției, pe împărţirea Paştilor şi a Luminii Sfinte la camerele de deţinere.
Construită între 2000 și 2003, pe când la Penitenciar slujea preotul Pavel Popa (care a decedat în Sâmbăta Mare a acestui an), și târnosită de Î.P.S. dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este împărțită frățește de preoții ortodox și romano-catolic, care își desfășoară aici activitatea specifică potrivit unui program bine stabilit și aprobat de conducerea Penitenciarului.

În dimineața zilei 9 aprilie a.c., de Paștele Catolic, mai multe persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Timișoara au luat parte în biserica penitenciarului la Sfânta Liturghie a Învierii oficiată de la ora 10 de E.S. Pál Iosif Csaba, Episcop diecezan de Timișoara.
Ulterior, pe 15 aprilie, în după-amiaza de Sâmbăta Mare (de la ora 16), preotul Avram Florin, arondat de Mitropolia Banatului la unitatea de detenție din Strada Popa Șapcă, a ținut slujba de Înviere potrivit ritualului ortodox.

În perioada sărbătorilor pascale, persoanele private de libertate au primit un pachet suplimentar cu alimente tradiţionale de Paști (ouă vopsite, cozonac, friptură de miel, pască); de asemenea au primit un meniu îmbunătățit și diversificat, conform normei de hrană prevăzute pentru zilele festive.
În Penitenciarul Timișoara se afla, la data de 7 aprilie a.c., un efectiv de 952 de deținuți, dintre care peste 860 sunt creștini. Din aceștia, 764 aparțin cultului ortodox, 51 – celui catolic, 37 – celui penticostal, 10 persoane sunt reformați – 4 sunt baptiști și 2 – Martori ai lui Iehova.
Sursa foto: Penitenciarul Timișoara