Domul „Sfântul Gheorghe” sau Catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara (cum i se mai spune), lăcaș de cult în stil baroc ridicat între anii 1736 și 1774, va fi binecuvântat (resfințit) la încheierea, potrivit preotului Nikola Lauš, directorul Cancelariei Episcopale, „celui mai amplu proiect de renovare și refacere din istoria sa”. Lucrările au fost realizate în cadrul proiectului „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional” – cod SMIS 119627.

Acest proiect, care s-a derulat pe parcursul a patru ani (2019 – 2023), a fost finanțat prin intermediul Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a contractelor de lucrări este de 16.460.849,60 lei fără TVA, din care 16.118.710,41 lei reprezintă contribuție europeană, iar 342.139,19 lei – cea a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. De menționat că multe alte aspecte ale proiectului au fost susținute de dieceză din fonduri proprii sau din donații și sprijin din țară și din străinătate.
Proiectul a fost depus și implementat la inițiativa episcopului diecezan anterior, Excelența Sa Martin Roos, și a fost continuat și finalizat de succesorul său, Excelența Sa Josef Csaba Pál.
Programul celebrărilor liturgice prilejuite de binecuvântarea Catedralei Romano-Catolice restaurate

Solemnitatea de resfințire a Domului „Sfântul Gheorghe”, din Piața Unirii, va avea loc sâmbătă, 22 aprilie a.c., potrivit următorului program:
8,00 – 9,45: Sosirea clerului, a pelerinilor, a oficialităților, a invitaților din țară și străinătate și a tuturor participanților.
9,35: Prezentarea video a Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Gheorghe”.
9,50: Procesiunea solemnă formată din asistența liturgică, preoți, canonici și episcopi va pleca de la Palatul Episcopal (str. Augustin Pacha nr. 4), spre Dom.
10,00: Sfânta Liturghie Pontificală celebrată de Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova.
La Sfânta Liturghie vor participa și Mitropolitul Banatului, Înalt Prea Sfinția Sa Ioan Selejan, Arhiepiscopul ortodox român al Timișoarei, și Prea Sfinția Sa Luchian Pantelici, episcopul ortodox sârb al Budapestei și administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Timișoarei. În total, la celebrarea euharistică vor participa aproximativ douăzeci de arhiepiscopi, episcopi și trimiși din diferite dieceze și eparhii din țară și din străinătate.
La acest eveniment istoric vor fi prezenți și reprezentanți ai ministerelor, parlamentari, reprezentanți ai autorităților statului, ai instituțiilor civile din țară și din străinătate, ai minorităților naționale.

Cu prilejul resfințirii va fi binecuvântat în mod solemn un nou altar „versus populum”și va fi sfințit un nou amvon. Pereții naosului vor fi unși cu ulei (cu Sfânta Chrismă) de către celebrantul principal, Excelența Sa Arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, în douăsprezece locuri, mai precis în cele doisprezece cruci de consacrare numite și cruci ale apostolilor. Cu aceeași ocazie, cele douăsprezece lumânări amplasate în dreptul crucilor apostolilor vor aprinse în mod solemn.
Cadrul muzical al întregii Liturghii pontificale va fi asigurat de trei coruri, și anume: corul „Exultate” al Catedralei Romano-Catolice, dirijat de Róbert Bajkai-Fábian, corul de tineret „Harmonia Christi”, dirijat de Iustin Călin, și „Chorus et Capella Cathedralis”, dirijat de Walter Kindl.
În ziua următoare, 23 aprilie, dedicată Sfântului Gheorghe, ocrotitorul Catedralei și al Capitlului Catedralei, când se ține hramul (sărbătoarea patronală) Catedralei, va fi celebrată o sfântă Liturghie Pontificală. De la ora 11,00, episcopul diecezan Iosif Csaba Pál și înaltele fețe bisericești, vor oficia în trei limbi, romțnă, germană și maghiară, serviciul religios de mare sărbătoare. Consacrarea festivă a Domului din Piața Unirii a avut loc pe 24 aprilie 1803, prin Ladislaus Köszeghy de Remete (1745 – 1828), episcop de Cenad, cel care a și răscumpărat de la administrația de stat acea jumătate de clădire a actualului Palat Episcopal (din Strada Augustin Pacha) ce nu era folosită pe acea vreme și nici nu era proprietatea directă a Episcopiei. Totodată, el a deschis (în fosta reședință a iezuiților din Timișoara) primul seminar teologic din timpurile moderne al Diecezei de Cenad.
Cine este E.S. Miguel Maury Buendía?
Înaltul prelat s-a născut la Madrid, în Spania, în 19 noiembrie 1955. A fost hirotonit preot la 26 iunie 1980 şi încardinat în Arhidieceza de Madrid. A obţinut licenţa în Teologie Dogmatică la prestigioasa Universitate Salamanca (1985) şi doctoratul în Drept Canonic la Universitatea Pontificală „San Tommaso” din Roma (1987).

Miguel Maury Buendía a intrat în Serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987, activând ulterior ca secretar la Nunţiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Maroc şi Nicaragua (1987 – 1996), consilier la cele din Egipt, Slovacia, Macedonia şi Irlanda (1996 – 2004). Din 2004, înaltul prelat a lucrat în Secretariatul de Stat al Sfântului Scaun, în Secțiunea pentru Relațiile cu statele. În 2008, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea l-a desemnat Arhiepiscop titular de Italica, iar ulterior, Nunțiu Apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. În luna iunie a aceluiași an a fost consacrat episcop, în Bazilica „Santa Maria Maggiore” din Roma.
În 5 decembrie 2015, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit Nunțiu Apostolic la București, iar pe 25 ianuarie 2016 E.S. Miguel Maury Buendía a primit numirea de Nunțiu Apostolic la Chișinău.
În timpul misiunii sale diplomatice în România, reprezentantul Statului Papal în România și Republica Moldova s-a îngrijit de numirea mai multor episcopi catolici și a coordonat realizarea vizitei apostolice a actualului Suveran Pontif în țara noastră, desfășurată în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, aceasta fiind cea de-a doua prezență pe meleagurile carpato-dunăreano-pontice a unui ocupant al Scaunului Sfântului Petru.
Pe 22 decembrie 2020, E.S. Miguel Maury Buendía a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în Grad de Mare Cruce. Acesta a fost „un semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor pe multiple planuri dintre România și Sfântul Scaun și pentru susținerea dialogului interconfesional”.
Diplomatul Vaticanului a fost totodată şi decanul corpului diplomatic acreditat la noi în ţară, după o veche tradiţie conform căreia această demnitate îi revine reprezentantului Cetății Sfinte în România.
Pe 13 aprilie a.c., Biroul de Presă al Sfântului Scaun a anunțat faptul că Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe Excelenţa Sa Miguel Maury Buendía drept Nunțiu Apostolic în Marea Britanie.
Astfel se încheie misiunea diplomatică în România și Republica Moldova începută la 5 decembrie 2015, și respectiv în 25 ianuarie 2016.

E.S. Maury Buendía vorbeşte, în afară de spaniolă, limbile engleză, italiană, franceză, slovenă și română, potrivit informațiilor incluse în Comunicatul de presă semnat de preotul Francisc Ungureanu, secretarul general al Conferinței Episcopilor din România.
Nunţiatura Apostolică este reprezentanţa diplomatică a Sfântului Scaun pe lângă un stat. Din Nunţiatura Apostolică fac parte Nunţiul Apostolic, care conduce reprezentanţa diplomatică, şi colaboratorii săi, consilierii şi secretarii Nunţiaturii. Toţi aceştia fac parte din corpul diplomatic acreditat de Sfântul Scaun pe lângă un stat.
Surse foto: www.gerhardus.ro; contul de Facebook al Domului Romano-Catolic