0 4 minute 1 an

Conferința de închidere a proiectului „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”, acronim PAMA-ROSE, cod eMS RORS 463, va avea loc mâine, 26 aprilie a.c., cu începere de la ora 11,00, la punctul muzeal de la Parța. Cele două puncte arheologice fac parte dintr-un produs turistic transfrontalier, ce va include și o hartă cu trasee ciclistice și va fi promovat de ambele părți ale granițelor, cu prilejul târgurilor și prin intermediul agențiilor de turism.

La evenimentul organizat de Consiliul Județean Timiș împreună cu Muzeul Național al Banatului vor lua parte reprezentanți ai partenerilor din proiect și ai instituțiilor locale timișene, între care: Adrian Lupuț, manager din partea CJT al proiectului, Claudiu Ilaș, manager al Muzeului Național al Banatului, un delegat al Municipalității Novi Knezevać și Drăgan Daniel, primarul comunei Parța.

            Conferința va începe efectiv la ora 11,15, după înregistrarea participanților și va include o proiecție 3D a sanctuarului neolitic de la Parța, vechi de circa 6.000 de ani, mai exact din anul 4.200 î.Hr. Vor susține prezentări: Anca Lolescu, director executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră, Timișoara, și Dan Leopold Ciobotaru, doctorand în arheologia preistorică.

Sanctuarul neolitic de la Parța este unicul de acest fel din România și unul dintre puținele din Europa complet restaurat, potrivit afirmațiilor făcute în 2019 de istoricul Dan Leopold Ciobotaru. Acesta preciza: „Unicitatea sanctuarului de la Parţa ţine de particularităţi culturale. Suntem unici prin faptul că aspectul cultural care se află la Parţa este unic, dar unicitatea ţine şi de un stadiu al cercetărilor. Mai există sanctuare în Europa, dar Parţa este un loc special, pentru că sunt mai multe monumente cu funcţiune spirituală acolo, foarte multe obiecte care ţin de domeniul acesta spiritual de la Parţa. Este şi o săpătură foarte mare, care s-a făcut acolo şi se pot expune mult mai multe lucruri într-un muzeu dedicat neoliticului”.

El a mai afirmat că mai ales turiștii străini sunt interesați de sanctuarul de la Parța: „Sunt oameni care se ocupă de focare de energie spirituală, de cultură originară, primitivă, nativă. Vin la Parţa, cumpără cărţi despre Parţa şi publică şi în străinătate despre Parţa, pentru că este unul dintre focarele europene importante.”

Situl arheologic „Parța tell 1” este cunoscut pentru descoperiri arheologice încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Proiectul PAMA -ROSE are o valoare de peste 660.000 euro și este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Interreg România – Republica Serbia 2014 – 2020.

L.M.

Sursa fotografiilor: https://www.pamarose.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *