Mega-evenimentul artistic după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după trebuie legat de un alt eveniment, unul urbanistic și cu tentă istorico-militară de această dată.

Mai multe evenimente expoziționale menite să introducă publicul în evoluția sculpturii din ultima jumătate de secol și diferitele perspective sub care se manifestă această artă vor fi găzduite de Cazarma U din Timișoara (Piața Mărăști nr. 2), readusă la viață și reintrodusă cu acest prilej în viața bătrânei urbe de pe Bega. Prezentarea caleidoscopică a evoluției sculpturii românești va fi realizată prin selecția curatorială a istoricului de artă Ioana Vlasiu, curatoarei Alina Șerban și a artistului Ciprian Mureșan.
La parterul acesteia, perspectivele asupra sculpturii se multiplică. Curatorii invitați Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher propun proiectul expozițional Scânteieri în întuneric, realizat cu sprijinul Asociației Asortymentna Kimnata din Ucraina și Office for Art Berlin. Șase artiști / grupuri de artiști, selectați prin concurs, vor anima spațiul Cazarmei printr-o „intervenție spațială, un decor sculptural, un proces performativ sau un atelier semi-public”.

Referindu-se la locația aleasă drept gazdă pentru demersul născut sub semnătura Fundației TRIADE și Attila Kim &Architects, Attila Kim (foto dreapta), curator al proiectului alături de Sorina Jecza, insistă asupra faptului că „ne-am concentrat pe istoria recentă a clădirii și trebuie să spun că a fost o provocare să readucem în circuit public, urban, o clădire ce este nevizitată de decenii și acum devine pol de interes în oraș”.
Toate intervențiile vor reflecta și vor folosi starea generală a clădirii, aceea de ruină redusă la pereți, tavane, cărămizi și beton. În acest mod, ideea de degradare a spațiului (experiența Ucrainei este simbolică, în acest sens) va fi legată de aceea de revitalizare prin artă. Întreaga expoziție este înțeleasă ca un organism în creștere și schimbare, ce locuiește și definește spațiul.

„Sculptura este vie. Are un proteism care o face să se adecveze timpului său, lărgindu-și aria sensului. De aici mișcarea după…după… Are dinamism și puterea de a se restructura. (…) „Am ales acest titlu, după SCULPTURĂ/ SCULPTURĂ după, pentru că acest după…după… sugerează evoluție, curgere, o trecere în forme succesive. Dar l-am ales și ca să vă provocăm”, explică Sorina Jecza, președintele Fundației Interart TRIADE.
Începând de ieri seară, timp de șapte luni, adică între 4 mai și 30 noiembrie a.c., peste 70 de artiști relevanți pentru toate formele sculpturii, grupați în patru expoziții permanente de artă contemporană și în alte patru invitate, vin la Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.
Întâlniri, dezbateri și programe educative care propun răspunsuri la întrebarea: „în câte feluri mai trăiește încă SCULPTURA?” se vor desfășura pe cei aproape 3.500 de metri pătrați ai Cazarmei U. Tot aici vor mai funcționa un spațiu educațional pentru copii, o librărie și o cramă, iar organizatorii Festivalului „Codru” se vor ocupa de evenimentele ce vor avea loc în spațioasa curte a Cazarmei U.
Programul evenimentelor după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după, în perioada 4 mai – 30 noiembrie 2023, va fi următorul: miercuri și joi, între orele 11,00 și 19,00,iar de vineri și până duminică, între 12,00 și 20,00.Lista detaliată a activităților poate fi consultată și pe www.triade.ro.
Proiectul Sorinei Jecza și a lui Attila Kim este co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, și de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura2023. Mai mulți parteneri și sponsori, între care: Universitatea Politehnica Timișoara, UniCredit Bank, Farmacia Catena, Cramele Recaș, susțin proiectul deschidemcazarmaUpentrusculptură; #sculpturalacazarmă.