Inspectoratul Școlar Județean Timiș participă, în acest an, la aniversarea Zilei Europei cu o amplă activitate cultural-artistică, cu caracter multietnic, inspirat din istoria multietnică a județului.
Desfășurată sub motto-ul Uniunii Europene, „Unitate în diversitate”, cu începere de la ora 12,00, în Piața Libertății din Timișoara, activitatea va începe cu o paradă a portului popular românesc și al comunităților etnice. Ulterior, elevii din județul Timiș vor prezenta numeroase momente artistice susținute de:

- Corul pe voci egale al Colegiului Național de Artă „I. Vidu” Timișoara;
- Ansamblul „Hora Timișului”, soliștii și orchestra populară a Palatului Copiilor Timișoara;
- Ansamblul „Die lustigen Lenauschüler” al Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” Timișoara;
- Grupul vocal de muzică tradițională sârbească de la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici” Timișoara;
- Ansamblul de dansuri tradiționale bulgărești „Račenitza” de la Liceul Teoretic „Sfinții Kiril și Metodii” din Dudeștii Vechi, alături de corul de copii (detsći kor) „ Zvanče” din partea Uniunii Bulgare din Banat;
- Ansamblul „Veselii Ditociche” de la Școala Gimnazială Știuca;
- Grupul „Bokréta” al Liceului Teoretic „Bartok Bela” Timișoara;
- Ansamblul de dansuri tradiționale rrome „Șucar san Șucar” de la Școala Gimnazială Comloșu Mare;
- Ansamblul folcloric „Voitegeana” al Școlii Gimnaziale Voiteg.
În ziua premergătoare aniversării europene, elevii timișeni au participat la „Crosul Europei”, desfășurat sub egida „Dă o tură pentru Cultură!”, sub îndrumarea profesorilor de Educație fizică și sport coordonați de inspectorul de specialitate.

Startul celei de-a treia ediții s-a dat în Piața Libertății, în prezența Constantinei Diță, medaliată cu aur la proba de maraton a J.O. de vară de la Beijing, 2008, și dublă medaliată cu aur la C.M. de semimaraton de la Gdynia, Polonia, invitată de onoare la eveniment. Traseul crosului din acest an, ce a avut loc în parteneriat cu Asociația Județeană de Atletism Timiș și cu Asociația Club Sportiv „Campioni pentru viitor”, a inclus și Piața Unirii, și Piața Victoriei.
În aceeași zi, Palatul Copiilor Timișoara a oferit, simultan, un cuprinzător program artistic și a fost prezent cu standuri în cadrul cărora s-au desfășurat ateliere interactive outdoor.
O bună parte din voluntarii care au sprijinit organizarea și desfășurarea evenimentului sunt elevi ai școlilor timișene și membri ai Asociației Elevilor din Timiș.