0 5 minute 2 ani
(Sursa foto: ro.wikipedia.org)

În urmă cu 150 de ani, surorile de Notre Dame din Timișoara deschideau la Seghedin o nouă școală pentru educația fetelor. Episcopul de Cenad din acele vremuri, Alexander Bonnaz, împreună cu prepoziții Capitlului din Timișoara, Ștefan Oltványi și Paul Oltvány, au sprijinit ridicarea unei noi școli în orașul de pe Tisa.

Ajutorul acordat de clericii timișoreni se explică prin faptul că aceștia aveau aceleași idealuri referitoare la educația tinerimii cu cele ale păstorulului locului și ale surorilor. În plus, ei erau legați de Seghedin – Orașul de Jos, deoarece au și activat acolo o perioadă de timp.

În acest context, în anul 1873, un grup de surori de Notre Dame din Timișoara au plecat la Seghedin, spre a întemeia acolo noul lăcaș de învățământ.

Aniversarea școlii din Seghedin s-a ținut azi dimineață și la Timișoara. În Biserica Surorilor de Notre Dame, părintele canonic Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, paroh de Timișoara IV Iosefin, a celebrat o Sfântă Liturghie festivă. Împreună cu acesta au mai slujit: Msgr. Gjuka Augustinov, paroh al Parohiei Personale Bulgare din Timișoara, Msgr. Lajos Kondé, vicar episcopal, canonic-paroh al catedralei din Seghedin și pr. Árpád Király, canonic, paroh de Arad-Șega.

(Sursa foto: pagina de Facebook a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara)

Sfânta Liturghie celebrată în această dimineață la Timișoara a fost dedicată Fericitei M. Theresia Gerhardinger, intemeietoarea Congregației Surorilor Sărace Școlare ale Sfintei Fecioare Maria, cunoscute în Banat drept Surorile de Notre Dame.

(Sursa foto: pagina de Facebook a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara)

La momentul solemn au luat parte sora M. Andreea Ivanics, provinciala Surorilor de Notre Dame din Ungaria, împreună cu un grup de profesori și elevi de la Școala „Carolina” din Seghedin. Pe lângă gazde, surorile de Notre Dame din Timișoara, la festivitate au mai participat elevi de la Liceul Teoretic Maghiar „Bartók Béla”.

(Sursa foto: pagina de Facebook a Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara)

În cadrul celebrării a fost dezvelită și binecuvântată o placă de marmură, comemorativă, inscripționată în limbile maghiară, germană și română. Aceasta evocă momentul aniversar al școlii din Seghedin și fondarea ei de către surorile de Notre Dame din Timișoara.

Biserica „Notre Dame” din cartierul timișorean Iosefin a fost construită în stilul eclectic istoricist specific arhitecturii timișorene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și include și elemente neoromanice, și neogotice (cele două turnuri). Biserica Școlii de Fete a Surorilor Notre Dame „Preasfânta Inimă a lui Isus” (potrivit numelui său oficial) a fost ridicată între anii 1893 și 1894, lucrarea fiind încredințată arhitectului Eduard (Ede) Reiter.

Biserica „Notre Dame”, mănăstirea adiacentă acesteia, precum și toate celelalte clădiri și bunuri ale Ordinului au fost confiscate de comuniști în anul 1948, iar călugărițele au fost obligate să părăsească locația. Prin 2010, imobilele au fost retrocedate Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara. În 2016, aceasta a vândut Primăriei Timișoara corpurilede clădire în care zeci de ani de zile au funcționat actualul Colegiu Național Bănățean și Liceul „Dositei Obradovici” și care inițial au făcut parte din mănăstirea Bisericii „Notre Dame”. Astfel se face că cele două prestigioase unități de învățământ preuniversitar timișorean își derulează activitățile în același loc și în zilele noastre.

La ora actuală, Biserica „Notre Dame” este folosită de comunitatea romano-catolică a bulgarilor din Banat, aflată sub jurisdicția Episcopiei de Timișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *