0 12 minute 2 ani

UPDATE 2:

5.258 de elevi de clasa a II-a din județul Timiș din totalul de 5.895 de înscriși s-au prezentat azi, 10 mai, la proba de citit în limba română sau în limba română. (Se observă că numărul participanților a scăzut cu 18 față de ziua de ieri, când a avut loc proba de scris la aceleași discipline.) Din totalul celor prezenți, 4.904 au dat proba de citit în limba română, iar 354, la cea de citit în limba maternă.

UPDATE 1:

În Timiș, astăzi, 9 mai, proba scrisă la Limba română sau la Limba maternă a fost susținută de 5.276 de elevi de clasa a II-a din totalul de 5.895 de înscrisi. Aceasta s-a desfășurat în 154 de centre din județ. „Nu s-au înregistrat evenimente”, ne-a declarat prof. dr. Nicolae-Cosmin Hogea, inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Timiș (I.Ș.J.T.).

ARTICOLUL INIȚIAL:

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii din clasa a II-a începe astăzi, 9 mai, cu proba scrisă la Limba română sau la Limba maternă, probă care testează competențele elevilor de a produce mesaje scrise. Mâine, 10 mai va avea loc proba de citit în limba română sau în limba maternă, probă care evaluează competențele elevilor de a recepta mesajele citite. Joi, 11 mai, se va da proba scrisă la matematică, probă care testează competențele elevilor la această disciplină. Pe 12 mai elevii din clasele a II-a care aparțin minorităților naționale vor susține proba scrisă și cea de citit la Limba română, probe care evaluează competențele acestor elevi de a produce mesaje scrise în limba română, respectiv de a recepta mesajele citite în limba română.

De ce se dă Evaluarea Națională la clasa a doua? Despre subiecte

Aceasta este prima testare a copiilor în școală cu subiecte concepute de altcineva decât învățătorul/ profesorul pentru învățământul primar cu care ei sunt obișnuiți. Scopul său constă în a-i ajuta pe elevi să se obișnuiască cu acest tip de examen național, mai ales cu condițiile de desfășurare a acestuia. Astfel, ei nu se confruntă pentru întâia oară cu Evaluarea Națională abia la finalul clasei a VIII-a, când trebuie să susțină examenul care le hotărăște traseul școlar. Totodată, aceste testări trebuie să arate gradul real în care copiii au înțeles elementele prevăzute de curriculumul național, cât și efortul depus de învățător/ profesorul pentru învățământul primar.

Evaluările de la finalul claselor a II-a sunt elaborate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Ele trebuie să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu; totodată, trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate.

Testele pentru Evaluarea Națională au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaţionale. Baremele de evaluare, precum şi alte informaţii referitoare la evaluare sunt cuprinse în Caietul cadrului didactic, care este un document-tip elaborat de CNEE.

Cu cine se dă Evaluarea Națională la clasa a doua?

… cu învățătorul de la clasă/ institutorul/ profesorul pentru învățământul primar al clasei, „cadorisit” cu titlul pompos de administrator de test. Acesta este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu predă la clasa respectivă și care are rolul de a-l spijini pe primul în organizarea testării.

De menționat că administratorului de test îi este interzis să ajute elevii, să modifice sau să completeze testele, dar și să sugereze elevilor un răspuns ori indicații privind rezolvarea acestora. În schimb, el trebuie să se asigure că toți elevii înțeleg cum trebuie să redacteze răspunsurile sau să răspundă sarcinilor de lucru în scris.

De asemenea, în cazul în care elevii au întrebări referitoare la test, administratorul de test trebuie să le sugereze să citească încă o dată cerințele și cu atenție. El trebuie să noteze respectivele întrebări în raportul testării și ulterior să le reproducă în Raportul Administratorului de test.

Cum este organizată la nivel de clasă Evaluarea Națională?

Zilnic, elevii de clasa a II-a au timp de lucru de câte 30 de minute pentru fiecare probă a testului. Testele se dau în sălile în care învață elevii, în timpul programului obișnuit de școală.

În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite, apoi li se vor distribui testele. Aceasta se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 etc., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze.

Dacă un elev este absent, testul corespunzător lui nu va fi distribuit, ci va continua distribuirea testelor celor prezenți, iar la final elevul în cauză va fi trecut „absent”. În cazul în care un elev a lipsit la o zi de testare, dar a venit la următoarele, va participa în continuare la celelalte probe ale testării.

Administratorul de test va citi pas cu pas următorul text: „Bună ziua! Astăzi veți participa la Evaluarea Națională la finalul clasei a II-a, care urmărește să vadă cât de bine puteți să răspundeți unor întrebări, exerciții și probleme, care reflectă nu numai pregătirea voastră, ci și dorința de a le rezolva. Rezultatele voastre nu vor fi trecute în catalog, dar este foarte important să rezolvați cât de bine puteți fiecare test. Vă rog să citiți cu atenție fiecare întrebare, problemă sau exercițiu din test înainte de a răspunde. Pentru fiecare întrebare, problemă sau exercițiu se precizează foarte clar ce trebuie să faceți: să scrieți un ”X” în căsuța corespunzătoare răspunsului vostru, să încercuiți răspunsul considerat corect, să scrieți în casetă, să rezolvați exercițiul sau problema în spațiul prevăzut sau să scrieți răspunsul pe rândurile marcate. Puteți folosi stiloul, pixul, creionul, echerul, raportorul sau rigla. Vă rog să începeți și să completați datele cerute, de pe prima pagină a testului. (pauză pentru completarea datelor, n.a.) Ați terminat? Din momentul în care începeți să lucrați efectiv aveți 30 de minute la dispoziție pentru rezolvarea testului. Va doresc succes!”

Administratorul de test va nota ora la care începe efectiv rezolvarea testului pe tablă. După ce el începe să citească enunțul testării prezentat mai sus și după ce a notat ora de începere efectivă a lucrului pe tablă, nu i se va mai permite niciunui elev să intre în clasă. Eventualii elevi întârziați vor fi conduși de către asistent într-o altă sală de clasă, unde pot fi supravegheați.

După ce a trecut o jumătate din timpul de lucru, administratorul de test va informa elevii: Ați ajuns la jumătatea timpului efectiv de lucru!” Când au mai rămas 5 minute din timpul efectiv de lucru, el va anunța: „Mai aveți 5 minute timp efectiv de lucru!”

Când întregul timp de lucru a expirat, administratorul de test spune: „Din acest moment, vă rog să lăsați pe bancă stiloul sau pixul! Timpul a expirat! Lăsați testele închise, la capătul băncii! Sunteți liberi să ieșiți în pauză! Vă mulțumesc!”

La expirarea timpului de lucru, textele vor fi recuperate și sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă și organizate în pachete.

Dacă unul sau mai mulți elevi termină testul mai repede decât timpul acordat, administratorul de test le va sugera să revadă răspunsurile date. Dacă apar situații speciale (elevului i s-a făcut rău sau a fost chemat de urgență etc.), testul va fi recuperat de către profesor. Acesta va nota ora începerii și ora returnării testului, atât în Raportul Administratorului de test, cât și pe test.

Cum sunt corectate testele? Ce se întâmplă cu rezultatele lor?

Fiecare test de la Evaluarea Națională va fi corectat de către două cadre didactice evaluatoare, dintre care unul va fi învățătorul/ institutorul/ profesorul pentru învățământul primar de la clasă. Corectarea testelor se va face în cel mult șapte zile de la susținerea lor. 

Notele obținute de elevi la aceste probe nu se vor trece în catalog și nici nu se vor anunța public, ci doar se vor comunica părinților. Scopul acestor evaluări este de a ajuta învățătorii și profesorii să identifice eventualele lacune în cunoștințele pe care le-au acumulat elevii în fiecare ciclu de doi ani anterior evaluării, cât și de a elabora planurile individualizate de învățare ale elevilor, în cazul în care aceasta se impune.

Ulterior corectării, fiecare părinte/ reprezentant legal va fi invitat la școală, ca să afle rezultatele în mod individual și privat. Învățătorul clasei va arăta testul, va explica acordarea codurilor în funcție de greșelile făcute de elev și va întocmi un proces-verbal semnat de către părintele/ reprezentantul legal al elevului. În acest mod, părinții/ reprezentanții legali, dar și copilul sunt informați cu privire la stadiul formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Totodată, părinții/ reprezentanții legali pot compara rezultatele obținute de copil la Evaluarea Națională cu rezultatele atribuite elevului în mod obișnuit de învățător/ institutor/ profesorul de la clasă și pot vedea dacă și cât de corect a fost el evaluat în timpul anului. De asemenea, rezultatele ar trebui să îi ajute pe părinți/ reprezentanți legali să știe pe ce anume să insiste, în timpul verii, în activitățile școlare cu copiii.

Conform Legii Educației Naționale în vigoare la ora actuală, rezultatele ar trebui să constituie documente din portofoliul educațional al elevului, însă această prevedere nu se aplică în prezent, iar elevii nu au un portofoliu educațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *