0 6 minute 2 ani

Dintr-un total de 3.856 de liceeni timișeni înscriși, 3.738 de absolvenți ai claselor a XII-a învățământ de zi, a XIII-a seral și cu frecvență redusă s-au prezentat astăzi, 26 iunie, în cele 15 centre zonale organizate în județul Timiș, spre a susține cea dintâi probă a examenului național de bacalaureat – sesiunea iunie 2023. Este vorba despre proba scrisă la Limba și literatura română (proba Ea), care a stârnit diferite reacții candidaților, pornind de la încântare, în cazul celor care au „picat” pe subiectele preferate, până la plâns și atacuri de panică (eleva de la Energetic care a făcut atacul de panică a primit un baton proteic de la profesorul asistent). Am auzit și despre un candidat de la un liceu tehnic din Timișoara care a învățat doar două subiecte din materia prevăzută în programa de bacalaureat la Limba română, și anume „Luceafărul” (care nu s-a dat) și „Enigma Otiliei (care, de asemenea, nu s-a dat)”. În atare situație, el a redactat un eseu drespre romanul lui George Călinescu, pentru a nu lăsa foaia albă la subiectul al treilea. Iar un alt candidat a scris un eseu despre „O scrisoare pierdută”, în ideea că „poate totuși se punctează”, deși comedia lui Ion Luca Caragiale nu era menționată între cerințele subiectului III.

Cele 15 centre zonale de bacalaureat din județul Timiș sunt organizate în: Timișoara – 10, Lugoj – două și Sânnicolaul Mare – unu, Deta – unu, respectiv Jimbolia – unu.

Intrând mai în detalii, să precizăm că din cei 2.919 de candidați de la filiera teoretică profilul real, filiera tehnologică (toate profilurile) și filiera vocațională (toate profilurile exceptând profilul pedagogic) înscriși la actuala sesiune a examenului național de bacalaureat, 91 nu s-au prezentat, iar unul a fost eliminat din sală. Potrivit precizărilor făcute de prof. dr. Nicolae Cosmin Hogea, președintele Comisiei Județene Timiș de Bacalaureat 2023, elevul în cauză, care susținea proba la centrul zonal de la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” din Timișoara, a fost prins cu un dispozitiv audio asupra sa (cască în ureche), unul din obiectele interzise de Ministerul Educației a fi deținute în timpul susținerii examenelor. În conformitate cu regulamentul stabilit de M.E. cu privire la desfășurarea examenului național de bacalaureat, elevul respectiv nu mai are dreptul să ia parte la următoarele două sesiuni ale acestuia, fără a lua în considerare sesiunile speciale. Pe de altă parte, din cei 937 de candidați de la filiera teoretică profilul umanist și filiera vocațională profilul pedagogic nu s-au prezentat 27 de elevi.

Așadar, în județul Timiș din totalul de 3.856 de elevi înscriși, s-au prezentat la proba de Limba și literatura română un număr de 3.738 de candidați (de la toate filierele, profilurile, formele de învățământ, din promoția 2022 – 2023 și anterioare). Cerințele de la subiectele I și II au fost identice pentru profilul real și umanist, dar au diferit la subiectul al III-lea. Subiectul I a avut la bază un text scris de George Călinescu despre Ion Creangă, iar subiectul al II-lea, o poezie de Alexandru Vlahuță. Pentru profilul umanist, subiectul al III-lea a cerut conceperea unui eseu de minimum 400 de cuvinte referitor la particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu, în timp ce candidații de la profilul real trebuia să realizeze un eseu de minim 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând acelorași autori.

R.M., absolventă a unei clase bilingve de la Liceul Teoretic „J.L. Calderon” din Timișoara, ne-a relatat că „subiectele au fost ok”, dar că majoritatea colegilor cu care a discutat la finalul probei au fost de părere că cerința 1, punctul A, subiectul I i-a pus pe cei mai mulți pe jar (era vorba de indicarea sensului construcției „de bună seamă” din textul lui G. Călinescu despre I. Creangă). În ceea ce o privește pe A.P., absolventă a unui liceu vocațional timișorean, ne-a dezvăluit că a fost atât de copleșită de emoții în primele 30 de minute ale examenului, încât „nu mi-am dat seama cât de repede a trecut timpul”, iar ca urmare nu a mai ajuns să-și recitească lucrarea, deși a reușit să rezolve toate cele trei subiectele.

Sesiunea de bacalaureat iunie 2023 continuă mâine, 27 iunie, cu proba scrisă obligatorie a profilului (proba Ec), miercuri, 28 iunie, cu proba scrisă la alegere a profilului și specializării (proba Ed) și, dacă este cazul, joi, 29 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura maternă (proba Eb).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *