0 6 minute 1 an
(„Ce ne pică oare la istorie?”, par să se întrebe candidații de la Liceul „J. L. Calderon”. Foto:agoranews.ro)

În județul Timiș, cea de-a doua zi a examenului național de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2023, proba scrisă obligatorie a profilului (proba Ec), s-a desfășurat ieri, 27 iunie, cu participarea a 2.477 de candidați la matematică, dintr-un total de 2.621 de înscriși, respectiv a 1.291 de candidați la istorie, dintr-un total de 1.323 de înscriși. Aceștia sunt absolvenți ai claselor a XII-a învățământ de zi, a XIII-a seral și cu frecvență redusă, filiera teoretică profilul real și umanist, filiera tehnologică (profilurile servicii, resurse și tehnic) și filiera vocațională (profilurile artistic, militar, pedagogic, sportiv și teologic), din promoția 2022 – 2023 și din promoțiile anterioare.

Un elev care susținea proba scrisă la matematică la Centrul zonal de la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” din Timișoara a fost eliminat din sală, pentru tentativă de fraudare a examenului. El a fost depistat cu dispozitiv audio asupra lui, conform celor precizate de prof. dr. Nicolae Cosmin Hogea, președintele Comisiei Județene Timiș de Bacalaureat 2023.

Reamintim, în județul Timiș sunt organizate 15 centre zonale de bacalaureat, după cum urmează: zece în Timișoara, două în Lugoj și câte unul în Sânnicolaul Mare, Deta, respectiv Jimbolia.

Subiectele la istorie au fost comune pentru candidații provenind din filiera teoretică profilul umanist și din filiera vocațională profilurile artistic, sportiv și teologic, ele fiind formulate în limba română pentru candidații români și în limbile germană, maghiară și slavă scrisă cu litere chirilice și litere latine, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație din cadrul ministerului de profil. Unii profesori de istorie au apreciat că „subiectele au fost de nivel mediu”, precum cele date în vara trecută la bac.

La matematică, subiectele au fost diferite în funcție de profiluri și specializări: filiera teoretică profilul real specializarea mate-info și specializarea științele naturii; filiera vocațională profilul militar specializarea mate-info și profilul pedagogic, specializarea învățător-educatoare; filiera tehnologică, profilurile servicii, resurse și tehnic, toate calificările profesionale. Subiectele la matematică au fost formulate de centrul sus-menționat în limbile: română, maghiară, germană, slavă cu litere chirilice și litere latine, respectiv și în limba italiană, în cazul candidaților proveniți din filiera teoretică profilul real specializarea științe ale naturii. Dificultatea subiectelor la matematică a fost în general apreciată drept „medie” de unele cadre didactice de specialitate, acestea precizând că totuși anumite cerințe „ar fi putut să îi pună în dificultate pe unii candidați”.

Vocea lui N.I., absolvent al unui liceu tehnologic din Timișoara, trăda foarte multă surescitare și entuziasm când s-a referit la lucrarea făcută de el la matematică: „Ooh, my God! A fost foarte fain! Am scris efectiv tot, în afară de exercițiul 5 de la subiectul al II-lea și am greșit exercițiul 5 de la primul subiect, pentru că am fost neatent. Eram așa de relaxat după bacul de la română, încât am scris prea repede pe foaia de examen numele și prenumele și toate alea și am greșit de două ori, pe două foi, și mi-a dat trei foi, a treia oară era cu noroc! Da, iau undeva la 9 … sau 8… în cel mai rău caz, 7, în cel mai bun caz, 9!”

(Și la Liceul de Arte Plastice emoțiile sunt la ordinea zilei înainte de bac. Foto: agoranews.ro)

M.M., absolvent al unui liceu vocațional din Timișoara, ne-a declarat că a avut mai puține emoții la proba scrisă de istorie, fiind mai obișnuit cu atmosfera de examen după ce a susținut proba scrisă la română. Și totuși stresul și-a spus cuvântul: „Am avut nevoie să merg de două sau de trei ori la toaletă. Da, m-a însoțit un asistent (n.r: conform prevederilor metodologiei de bacalaureat). Și alți colegi s-au confruntat cu această situație (n.r.: necesități fiziologice stringente). Iar după ce am terminat de rezolvat primele două subiecte, m-a lovit o foame de lup, deși mâncasem de dimineață și acasă, și înainte să intru în sala de examen. Dacă aș fi putut mânca, aș fi rezolvat și mai bine subiectul al treilea, eseul, dar nu am avut cum. Timpul a trecut foarte repede, nu am mai apucat să îmi recitesc și corectez lucrarea. Oricum, am respectat cerințele și sunt mulțumit de felul în care m-am descurcat, chiar dacă am greșit exercițiul 7 de la subiectul I.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *