Expoziția „Collectives”, realizată de Roman Franc și propusă de Centrul Ceh București, poate fi vizitată până pe 29 octombrie a.c. la H.E.I. – House of European Institutes (Galeria 1 din Bastionul „Theresia”, de pe strada Hector nr. 4) de miercuri până vineri, între orele 16 și 20, sâmbătă și duminică, de la 11 la 20, luni și marți fiind închis.
Expoziția prezintă o selecție de fotografii de grup făcute de Roman Franc în diferite țări și culturi cu începere din 2015, la acestea adaugându-se portretele inedite ale comunităților din șase sate cehe din Banat. „Rezultat al unei colaborări «la firul ierbii» între artist și subiecții săi, fotografiile funcționează deopotrivă ca reprezentare, ca autoreprezentare și ca un document al diversității culturale a Banatului și, prin extensie, a întregii Românii”, aprecia istoricul de artă ceh Jiří Pátek.
„De câțiva ani încoace, Roman Franc fotografiază grupuri mai mici sau mai mari de oameni legați în feluri diverse și convinși să vină în fața obiectivului aparatului foto de motive la fel de diverse. Seriile de fotografii de grup ale compatrioților din Banatul românesc sunt unice în opera autorului prin faptul că aduc la viață frânturi din memoria noastră culturală și istorică pe care nu le privim în mod obișnuit. După căderea comunismului, noi , cehii, am început să călătorim în Banat și să studiem comunitățile locale cu obsesia unor etnografi, văzându-le ca pe o relicvă aparte a trecutului. Am depășit de mult acea fază, iar fotografiile lui Roman Franc arată că astăzi încercăm, din contră, să ne dăm seama cum putem funcționa ca două jumătăți ale unui singur întreg, condiționate de un trecut comun.”, mai aprecia istoricul de artă menționat.
Născut în 1983 în Brno, al doilea oraș ca mărime din Republica Cehă, Roman Franc a studiat la Universitatea Masaryk din localitatea sa natală. El a obținut un master în Educație (2008) și un master în artele frumoase – specializarea fotografie (2015) la Institutul de Artă Fotografie, Universitatea Silezia, Opava (Republica Cehă), unde continuă un program de doctorat. Franc a lucrat la proiecte împreună cu biroul președintelui ceh Václav Havel și a avut expoziții în Statele Unite și Marea Britanie. Franc organizează și predă cursuri și ateliere de fotografie atât pentru instituții private, cât și publice, cu accent pe medii și experiențe inspiraționale. Opera lui se află în colecțiile Muzeului de Arte Frumoase din Houston, Muzeul de Artă Zillman, Muzeul de Artă Modernă din Rio de Janeiro și Biblioteca Congresului SUA.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.