0 6 minute 10 luni
Sursa foto: http://www.radiotimisoara.ro/2023/12/02/floating-earth-o-sfera-uriasa-si-luminoasa-pluteste-pe-bega/

Relansată la apă de Ziua Națională a României, instalația „Floating Earth” (”Pământul plutitor”) creată de artistul britanic Luke Jerram a revenit pe Bega, de această dată într-o zonă centrală a Timișoarei: cea a Parcului „Alpinet”, de pe Splaiul Tudor Vladimirescu. Cu un diametru uimitor și enorm, de 10 metri, ea poate fi admirată în zona sus-menționată, plutind pe râul ce traversează Capitala Culturală Europeană 2023, până duminică, 10 decembrie. Creația luminoasă a artistului britanic reprezintă o o replică detaliată și surprinzătoare a Planetei Albastre și a fost pentru prima dată prezentată de aceasta la Timișoara în toamnă, în cadrul evenimentului „Lights On Bega” (”Lumini aprinse pe Bega”). Acesta este un festival anual de instalații sculpturale de lumină plasate în spații deschise, are loc în lunile noiembrie – decembrie și are menirea de a ajuta atât localnicii, cât și vizitatorii să descopere locurile incredibile ale orașului, prin intermediul acestor creații inedite și spectaculoase, mai ales după lăsarea serii.

„Creația aduce și un prilej pentru discuții dificile, dar necesare, despre schimbările climatice și ce putem face noi, ca indivizi și societate, pentru a ne face stilul de viață sustenabil. Acest proiect impresionant, cu un diametru de 10 metri, a fost co-comandat de Light Night Wigan și Quays Culture și își propune să creeze o senzație a Efectului de Privire Generală, un fenomen descris pentru prima dată de autorul Frank White în 1987. Acest efect este adesea descris de astronauți ca o stare de uimire pentru planetă, o înțelegere profundă a interconexiunii tuturor formelor de viață, precum și un sentiment reînnoit de responsabilitate pentru protejarea mediului.”, potrivit prezentării făcute acestei elegante sculpturi plutitoare sferice pe site-ul timisoara2023.eu/ro/evenimente/pamantul-plutitor-de-luke-jerram-lights-on-bega-2/


Sursa foto: http://www.radiotimisoara.ro/2023/12/02/floating-earth-o-sfera-uriasa-si-luminoasa-pluteste-pe-bega/

Instalațiea a fost prezentată cu mai multe ocazii notabile, precum: concursul Eurovision Song Contest în Liverpool, Marea Britanie, în 2023, în Brescia, Capitala Italiană a Culturii, în 2023, la Canary Wharf, Londra pentru Lumini de Iarnă 2023, la Cultuurcentrum Sint-Niklaas în Belgia în 2022, la Light Waves, Salford, Marea Britanie în 2021, și la Light Night Wigan, Marea Britanie în 2022.

„Pământul plutitor” a fost adus pentru prima dată în atenția publicului timișorean și a străinilor care au dorit să viziteze Capitala Culturală 2023 în perioada 3 – 18 octombrie, între orele 18,00 și 23,45. Atunci, instalația luminoasă a plutit pe apele canalului Bega, în apropierea Podului de Fier din cartierul Iosefin, iar pe lângă aspectul vizual, instalația a oferit un spectacol sonor, prin care a conectat ascultătorii la ritmul Universului.

„Rezistentă în fața vânturilor puternice și a intemperiilor, «Floating Earth» transformă râul într-un scenariu al conștientizării și respectului pentru planeta ce ne găzduiește”, spuneau organizatorii, accentuând mesajul acesteia, deopotrivă cu angajamentul față de protecția mediului și respectul față de Pământ.

6 mai 2021. Luke Jerram la expoziția ”Museul Lunii” la Centrul de Arte Vizuale din Scunthorpe. (Sursa foto: 2021visualartscentre.co.uk/museum-of-the-moon)

Născut în 1974, în Stroud (Sud-Vestul Angliei), în 1997 Luke Jerram a absolvit Universitatea Metropolitană din Cardiff, studiind însă și la universitățile din Gloucestershire și Saint Andrews. El este creatorul unor sculpturi, instalații de artă enorme și al unor proiecte artistice live, cum sunt: „Aeolus” (un pavilion acustic de vânt aflat în Londra), „Gaia” (un balon înalt de 7 m reprezentând Pământul, ce se găsește în Dresda), „Maya” (sculptura unei fete, pentru care a folosit mai mult de 5.000 de fotografii ale fiicei sale, amplasată în cea mai veche și mai amplă stație de căi ferate din Marea Britanie, și anume în Bristol Temple Meads), „Muzeul Lunii/ Museum of the Moon” din Bristol (o instalație gonflabilă cu un diametru de 7 m, ce constituie un model sferic al acestui satelit natural al Planetei Albastre, ale cărei cópii se găsesc în Barcelona și Sidney, alte cópii fiind expuse în Calcutta și Hong Kong). Între 1997 și 2022, el a organizat 104 expoziții în 25 de țări, inclusiv în mai multe localități din România, expoziții vizitate de peste 2 milioane de persoane. Deținător al mai multor premii, Luke Jerram este autorul cărții „Arta în minte: Călătoria unui artist care explorează marginile percepției” și cadru didactic vizitator la Facultatea de Sănătate și Științe Aplicate din cadrul Universității Angliei de Vest, din Bristol, localitatea unde locuiește împreună cu familia lui.

Lights On Bega este prezentat de George, inovație BCR, organizator fiind Asociația Daisler.

Partenerii proiectului „Lights On Bega” sunt: Leeds City Council (Consiliul Local Leeds), Asociația In-Edu Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul BEGA, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *