0 7 minute 1 an
© Classix Festival

La Iaşi, în perioada 26 februarie-4 martie va răsuna muzica clasică în cadrul celei de-a patra ediții Classix Festival.

La concertele organizate în cele mai importante clădiri din punct de vedere istoric și arhitectural sunt așteptați peste 4.500 de spectatori.

Programul acestui an este conturat în jurul tematicii de Metamorfoză și a modului în care, într-o eră a schimbării constante, urcușurile și coborâșurile vieții ne oferă de fiecare dată o altă înfățișare.

Societatea evoluează, artiștii se reinventează, oamenii se adaptează. Muzica ne însoțește în tot acest periplu al metamorfozei interioare. Classix 2023 e gata să scoată la iveală progresul creator, puterea de apreciere și curajul emoțional.

???? @The Phope – (https://instagram.com/the_phope)

În trecut sunt sădite grăunțele viitorului – The Past presents the Future, după cum spune titlul unuia dintre concertele ediției 2023 ale Classix Festival. Echipei Classix Festival nu-i este teamă să experimenteze formule inedite concertistice și de întâlnire cu publicul, o bucurie și o pasiune pentru ceea ce este original pe care le împărtășește și Forumul Cultural Austriac. Am avut onoarea să însoțim fiecare ediție Classix de până acum și să oferim spectatorilor nu numai proiecte muzicale de primă mână, ci și alte tipuri de produse culturale neașteptate, care au completat oferta de concerte. Anul acesta, tânăra harpistă austriacă Sophie Steiner se alătură unui ansamblu multicultural al cărui program muzical surprinzător vă va face să călătoriți cu dezinvoltură din trecut până în viitor. Un program ce amintește de opera rafinată a unuia dintre cei mai celebri pictori austrieci din toate timpurile, despre viața căruia veți putea afla mai multe într-o expoziție-surpriză. Pentru că din trecut până în viitor e doar un pas, menționează Andrei Popov, directorul adjunct al Forumului Cultural Austriac.

Programul concertelor Classix Festival 2023

Duminică, 26 februarie, de la orele 19:30, va loc la Catedrala Romano-Catolică Sfânta Fecioara Maria, Regină din Iași concertul Natura Viva. Anotimpurile lui Vivaldi vor vibra sub arcușurile Orchestrei de Cameră a Filarmonicii de Stat Moldova din Iași, a violonistei Hyeyoon Park sub bagheta dirijorală a maestrului Vlad Vizireanu.

Luni, 27 februarie, începând cu orele 19:00, va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Iași Concertul Balkan Spirit. Spectatorii vor asculta selecții din Nuit Minimaliste și All Strings Attached ale tânărului compozitor Andrei Irimia, precum și lucrări semnate de Trevino, Mancini, Živković, Séjourné și Varèse – în interpretarea lui: Andrei Irimia (pian), Răzvan Păun (vioară), Thibault Solorzano (violoncel), Petre Florentin Gâscă (dirijor), Bucharest Percussion Ensemble și Ansamblul Alternances Iași.

Marți, 28 februarie, de la orele 19:00, în sala Henri Coandă a Palatului Culturii din Iași este programat concertul Romantic Rendez-Vous. Ansamblul Esbjerg și pianista Natacha Kudritskaya vor interpreta Beethoven, Dohnányi și Brahms.

Cel de-al patrulea concert al festivalului, Innuendo va avea loc miercuri, 1 martie, începând cu orele 19:00, la Casa de Cultură a Studenților Iași. Ansamblul Esbjerg, pianistul Dragoș Cantea, violonista Hyeyoon Park, violistul Cristian Andriș și violoncelistul Wen-Sinn Yang au pregătit un program semnat Tarrodi, Bruun, Steingrimur, Tarkiainen și Brahms.

© Classix Festival

Joi, 2 martie, de la orele 19:00, va avea loc la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iași concertul Mystic Tales. Spectatorii vor urmări în primă audiție Elven Songs, o lucrare compusă în elvish a compozitorului norvegian în rezidență Martin Romberg inspirată din universul Lord of the Rings a lui Tolkien.

Celelalte lucrări care alcătuiesc programul concertului aparțin lui Weinberg, Schnittke și Lutosławski. Interpreţii care vor evolua pe scenă sunt: violonista Maria Sławek, soprana Susanna Wolff și pianiștii Piotr Sałajczyk, Grace Jee Eun Oh și Florent Mourier.

Concertul The Past Presents the Future ne aduce vineri, 3 martie, în foaierul Palatului Culturii. Începând cu orele 19:00, harpista austriacă Sophie Steiner și MoldoDuo, alcătuit din flautistul Ștefan Diaconu și acordeonistul Radu Rățoi vor interpreta Piazzolla, Hindemith, Corri-Dussek, Sciarrino, Kusyakov, Renié.

© Classix Festival

Ultima zi a festivalului va fi în 4 martie și va găzdui la Teatrul Național Vasile Alecsandri din Iași două concerte. De la orele 16.30 va avea loc concertul cu muzică de film Long Story Short, iar în cadrul acestuia spectatorii se vor putea bucura de lucrări din: Harry Potter, Lista lui Schindler, Războiul Stelelor, Nașul, La Vita e Bella și multe altele. Recitalul de muzică de film e susținut de: Dragoș Cantea (pian), Roberto Salavaio (bayan), Laurențiu Busnea (vioară), Alexandru Timilie (vioară), Ilinca Sbanțu (violă), Viorel Călin (violoncel) și Mircea Bârzu (contrabas). Programul concertului e completat de Cântecul Lebedei a lui Schubert, într-o adaptare total inovatoare și multi-gen (jazz, flamenco, rock, printre altele), în interpretarea norvegienilor Frank Havøy (bariton) și Gunnar Flagstad (pian).

Festivitatea de încheiere a festivalului va avea loc sâmbătă,  4 martie, de la orele 20.00, la Teatrul Național Iași.

© Classix Festival

Concertul Imaginarium va reuni două universuri inspirate de lumea literară și vizuală: Poemata Minora a compozitorului Martin Romberg, inspirată din scrierile lui H.P. Lovecraft și Mustața lui Dali și alte culori, compusă de ieșeanul Paul Pintilie și inspirată din pictoromanul lui Lucian Dan Teodorovici și ilustrat de artistul Felix Aftene. Programul debutează cu Preludiu la unison din suita pentru orchestră nr. 1 în do major a lui George Enescu. Vor interpreta violonistul Sabin Penea, Orchestra de Cameră Sonos Alumni a UNAGE Iași și Orchestra Națională de Tineret a Moldovei.

Classix in Focus

Seria Classix in Focus pune în perspectivă o serie de aspecte strâns legate sau nu de muzica clasică în contextul contemporan și în raport cu o suită de paradigme aflate într-o continuă evoluție. În cadrul acestei ediții vor fi abordate subiecte precum: viitorul muzicii clasice, compoziția ca mod de viață, managementul cultural și rolul diplomației culturale.

Concertele vor fi difuzate live pe pagina de Facebook a Classix Festival și a partenerilor, iar biletele și abonamentele la festival pot fi achiziționate online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *