0 4 minute 1 an

Fostul producător star de la Hollywood, Harvey Weinstein, a fost condamnat joi, 24 februarie, la 16 ani de închisoare în Los Angeles pentru viol și agresiune sexuală a unei actrițe europene în 2013.

Pentru aceste acte comise într-un hotel din Beverly Hills, fostul rege al cinematografiei în vârstă de 70 de ani, producător de hituri premiate precum Pulp Fiction, risca până la 18 ani de închisoare.

Instanța a anunțat că va trebui să execute această pedeapsă în urma celei de 23 de ani de închisoare decisă după condamnarea sa la New York în 2020 pentru fapte similare și la care a făcut recurs. El riscă să-și petreacă tot restul vieţii după gratii.

  „Prădător”

Apărând într-un scaun cu rotile, Harvey Weinstein a implorat clemență de la judecător: Te rog, nu mă condamna la închisoare pe viață. Nu merit. Sunt atât de multe lucruri care nu sunt normale în acest caz, a spus el.

Actrița, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a cerut judecătorului Lisa Lench cea mai mare pedeapsă posibilă pentru Harvey Weinstein, susţinând că actele sale egoiste și dezgustătoare au avut consecințe semnificative asupra vieții sale: Nici o pedeapsă cu închisoarea nu este suficient de lungă pentru a repara prejudiciul.

Avocații lui Harvey Weinstein au anunțat că fac apel la condamnarea lui.

Acest al doilea proces pentru Harvey Weinstein, a cărui cădere în 2017 a determinat reacţia multor femei și a dat naștere mișcării #MeToo a audiat patru femei care au depus mărturii anonime împotriva lui.

Pe parcursul mai multor săptămâni de audiere dificilă, uneori întreruptă de suspinele reclamantelor, acestea l-au acuzat pe fostul titan de la Hollywood că le-a forțat să facă sex în hoteluri din Beverly Hills și Los Angeles între 2004 și 2013.

Procuratura îl prezentase pe Weinstein ca un atotputernicul căpcăun, un prădător a cărui stăpânire pe Hollywood – filmele pe care le-a produs au primit peste 330 de nominalizări la Oscar și 81 de statuete – și-a împiedicat multă vreme victimele să vorbească, din teamă de repercusiuni asupra carierei lor.

Suferință fizică și psihică

Consultată de AFP în această plângere reclamanta nu a precizat precizează suma pretinsă. Ea a insistat asupra suferințelor fizice și psihice cauzate de violul și agresiunile sexuale suferite.

În 2021, un acord civil a acordat 17 milioane de dolari câtorva zeci de femei care îl acuzau pe fostul producător, dar această femeie nu a fost una dintre ele. Zvonurile despre comportamentul lui Harvey Weinstein circulă de ani de zile la Hollywood. Scandalul a izbucnit în cele din urmă în 2017, datorită investigațiilor de presă care au compilat multiple acuzații şi care au declanșat mișcarea #MeToo.

De atunci, aproape 90 de femei, printre care Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow și Rosanna Arquette l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire, agresiune sexuală sau viol, dar termenul de prescripție a fost depășit în multe dintre aceste cazuri, dintre care unele datează din 1977.

Pe lângă eșecurile sale legale în Statele Unite, fostul producător este acuzat și în Regatul Unit pentru agresiuni sexuale  încă din 1996, relatează https://www.lefigaro.fr/  .

Traducere din limba franceză: Lavinia Diana Miloş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *