0 5 minute 1 an

Prezența Venerabilului Jangchub Phuntsok/ Markus Getzner este un eveniment important pentru Timișoara, în 2023, an în care orașul este Capitală Europeană a Culturii. La inițiativa studioului Artouching, a fost invitat în dubla sa calitate, pe de-o parte de artist, absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Viena – secția sculptură, iar pe de altă parte, de călugăr buddhist.

Timișorenii, dar nu numai, au ocazia să participe la două întâlniri cu Maestrul Jangchub Phuntsok/ Markus Getzner. Prima va avea formatul unei conferințe pe tema Impermanenței și va avea loc la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, în Galeria Mansarda, astăzi, 24 martie, de la ora 12. Cea de-a doua va fi o întâlnire prietenoasă cu aceeași temă, la studioul artouching (Spl. Penes Curcanul Nr. 4, et.1, C.30 – cu intrarea prin clădirea Azur). În cadrul acesteia se vor purta discuții libere, iar publicul va avea ocazia să descopere câteva fotografii cu o parte din creațiile artistice ale Venerabilului Markus Getzner.

Impermanența este atât tema conferinței, cât și tema recurentă în creația artistică a Venerabilului Jangchub Phuntsok/ Markus Getzner. Acesta ne aduce aminte că toate lucrurile sunt trecătoare și ne invită spre a contempla o zonă subtilă și esențială a spiritului, care este dincolo de naștere sau moarte, dincolo de aparența materială a lucrurilor.

Participarea în cadrul ambelor evenimente este gratuită. Persoanele interesate să ia parte la evenimentul de la ora 18.30 sunt rugate să se înscrie la linkul următor: https://forms.gle/gRxrvjiF6PUW3cSr6

Organizatorul, studioul artouching, menționează că nu a primit finanțare pentru acest eveniment, iar donațiile sunt binevenite.

Scurtă prezentare a călugărului buddhist Jangchub Phuntsok

Venerabilul călugărul Jangchub Phuntsok/ Markus Getzner s-a născut în anul 1965 în Bludenz, Austria. Între anii 1984 și 1990 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Viena cu profesorul Arnulf Rainer, iar între 1990 și 1994, tot acolo, cu profesorul Bruno Gironcoli.

Din anul 1991 studiază la Centrul de Înalte Studii Tibetane, Rabten Choeling în Elveția sub îndrumarea maestrului tibetan Gonsar Tulku Rinpoce. În 1994, primește legămintele monahale de la maestrul Kyabje Lati Rinpoce, unul dintre cei mai eminenți maeștrii ai secolului al XX-lea din tradiția Geluk, care deține, începând cu anul 1964, poziția de asistent spiritual al Sfinții Sale Dalai Lama al XIV-lea și de abate al marii mănăstiri Gaden Shartse, între 1976 și 1984.

În prezent, Venerabilul călugărul Jangchub Phuntsok/ Markus Getzner predă limba tibetană și filozofie buddhistă la Centrul de Înalte Studii Tibetane în Elveția și se numără printre puținii învățători desemnați de maestrul său, Gonsar Tulku Rinpoce, să predea Dharma în alte centre Rabten din țări precum: Franța, Austria, Germania, Elveția, Cehia.

Încurajat de părintele său spiritual Gonsar Tulku Rinpoce,  Venerabilul Jangchub Phuntsok nu a renunțat la cariera sa de artist, iar din anul 2003 începe să expună lucrări create împreună cu fratele său Christoph Getzner, restaurator la Catedrala Sfântul Ștefan din Viena. Lucrările lor au fost prezentate în Dornbirn, Graz, St. Gallen, Bregenz, ei fiind apreciați și recunoscuți ca artiști contemporani importanți din Austria. O parte din lucrările lor se găsesc în colecții de artă precum: Hypo-Landesbank, Kunsthaus Bregenz, Vorarlberger Illwerke, Vorarlberger Landesmuseum, Tiroler Landesmuseum Ferdinandeum, Kunstmuseum Thurgau CH, Kunstmuseum Liechtenstein Vaduz FL.

Invitat în România începând cu anul 2010, Venerabilul Jangchub Phuntsok a predat anual seminarii pe baza textului Cele treizeci și șapte de practici ale unui bodhisattva compus de Gyelse Thogme Sangpo (1297-1371) la centrul Seeds for Happiness și a ținut prelegeri în București, Cluj-Napoca, Brașov.

Parteneri la organizarea evenimentului sunt: Facultatea de Arte și Design din Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Ornella Studio Design, TVR Timișoara.

Link eveniment: https://fb.me/e/3xNAG8Hh7

L.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *