0 5 minute 1 an

Înregistrarea produsului „Plăcintă Dobrogeană IGP” în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate (IGP) şi publicarea acestui fapt, la 30 martie a.c., în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene înseamnă că delicatesa, faimoasă în țara noastră, a primit recunoaşterea europeană, cu toate drepturile, pe termen nelimitat. Demersurile în acest scop au început din 2017, iar timp de doi ani au fost obstrucționate de Bulgaria, care și-a întemeiat contestațiile pe aceea că o parte din Dobrogea a aparținut, de-a lungul istoriei, țării vecine. Autoritățle europene însă au dat câștig de cauză produsului românesc, cel produs de bulgari având dreptul de a fi comercializat doar pe arie locală și fără utilizarea inscripției IGP, indiferent de tipul caracterelor, românesc sau chirilic. Acest drept i-a fost conferit Bulgariei pe termen de zece ani, în locul celor 15 solicitați.

În baza sistemelor de calitate europene, României i-a fost recunoscut până la sfârșitul lunii trecute un număr de zece produse. Nouă din totalul acestora au fost înregistrate cu IGP; cele nouă produse sunt: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap. Cel de-al zecelea, Telemeaua de Ibăneşti, a fost înregistrat cu Denumire de Origine Protejată (DOP).

La ora actuală, țara noastră mai are trei produse în etapa de verificare europeană, două din ele – și anume Pita de Pecica și Salinatele de Turda – sunt depuse pentru dobândirea Indicației Geografice Protejate, iar cel de-al treilea, Sardeluța marinată, pentru dobândirea Specialității Tradiționale Garantate (STG).

Alte şapte produse din categoria „Salinate de Turda” (ceafă, cotlet, piept de porc şi pulpa de porc), pentru care documentația a fost depusă spre înregistrare, se află în fază avansată de obținere a IGP.

Totodată, la nivel european sunt înregistrate şi nouă băuturi spirtoase românești, patru din categoria „Rachiu de fructe” (Pălincă, Tuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş, Horincă de Cămârzana) şi cinci din categoria „Rachiu de vin” (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea).

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România desfășoară acţiuni specifice privind înregistrarea, în baza sistemelor de calitate europene, a produsului „Pelin”, ce face parte din categoria băuturilor aromatizate,.

Denumirea produsului „Plăcinta Dobrogeană IGP” a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.

Indicația Geografică Protejată (IGP) scoate în evidență legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Spre a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una din etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiunes în cauză.

Aria geografică în care se poate obține produsul „Plăcinta Dobrogeană IGP” cu respectarea legislației specifice pe sisteme de calitate europene este formată din două zone administrative, județele Tulcea și Constanța. Cererea de înregistrare pentru dobândirea protecției IGP în cazul denumirii „Plăcinta Dobrogeană” a fost înaintată Comisiei Europene de către grupul aplicant Asocierea „Plăcinta Dobrogeană”, format din doi operatori economici procesatori, unul dinTulcea și celălalt din Constanța. Aplicantul trebuie să contribuie la garantarea calităţii, reputaţiei şi autenticităţii produsului „Plăcinta Dobrogeană IGP” pe piaţă, prin monitorizarea utilizării comerciale a denumirii şi informarea autorităţilor competente în vederea asigurării protecţiei juridice. De asemenea, trebuie să desfăşoare activităţi specifice de promovare a produsului, pentru informarea consumatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *