0 4 minute 1 an

agoranews.ro

Prietenii noștri ucraineni din Remetea Mică, Vasile și Cecilia, ne povestesc modul în care se prepară în mod tradițional pasca la ei în sat, aproape trei sferturi din populație aflându-se sub protecția Sfântului Volodemer. Se apropie Paștele Mic, care va cădea chiar în Duminica Tomii, pe 23 aprilie în acest an, iar în această zi ortodocșii merg la cimitire. Aici aprind o lumânare la căpătâiul mormintelor celor dragi și împart punguțele cu pomană. În acestea, potrivit obiceiului, pe lângă alte cele, trebuie puse și o bucată de pască, și un ou vopsit.

Pentru a vă îmbucura papilele gustative cu savoarea absolut delicioasă de pască ucraineană, noi împărtășim cu dumneavoastră rețeta transmisă cu generozitate de Vasile și Cecilia, care în această primăvară au făcut pască pentru prima oară.

Se folosesc: 5 kg de faină albă, 8 gălbenușuri de ou, 0,75 l lapte de capră, 0,75 l zer din brânză de capră, apă minerală cât cuprinde, 10 lingurițe de sare, 5 lingurițe de zahăr, 150 g de drojdie. Din cantitățile de mai sus se obțin 4 bucăți de pască a peste 1 kg fiecare.

Se frământă timp de 30-35 min în covata de lemn, apoi „se face testul aluatului prin tăierea unei felii. Dacă aluatul prezintă bule de aer ca în video, frământatul e la final și se unge cu gălbenuș de ou, folosind o pensulă.”, ne spune Vasile.

„Am copt pasca în soba de cărămidă preîncălzită timp de 35 – 40 de minute (adică, focul trebuie pornit atunci când se începe frământatul, n.a.). Așa ceva nu mai găsești! Majoritatea coc pasca în cuptorul aragazului. Chiar și la sat, foarte rar oamenii o mai fac în cuptorul de cărămidă!”, mai aflăm de la Vasile.  Aluatul se ține în cuptor până se rumenește (o oră).

„E adevărat, îți ia ceva timp, ca să faci așa ceva, dar gustul e pe măsură!”. Îl credem pe cuvânt pe Vasile, videourile pe care ni le-a trimis sunt foarte grăitoare. Nu doar ochiul se bucură de ceea ce vede, parcă și mirosul de pască proaspătă răzbate din imagine…

O dată pregătită și răcită, pasca și ouăle vopsite sunt puse într-un coș, alături de alte bucate și o sticlă de băutură. În ziua următoare, în Duminica Învierii coșul este luat la biserică, pentru ca după ce slujește Sfânta Liturghie, preotul Daniel Dologa, de la biserica ortodoxă ucraineană din Remetea Mică, să le sfințească, potrivit obiceiului, spre a fi consumate la prânzul de Paște.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *