0 6 minute 1 an

„Atlasul Geografic General Tactil al României” și „Tururile ghidate ale Timișoarei” sunt cele două produse educaționale destinate elevilor ambliopi și nevăzători pe care Departamentul de Geografie al UVT le va prezenta în premieră la Concursul Național de Tehnologia Informației și Comunicațiilor organizat pentru această categorie de elevi.

„Atlasul Geografic General Tactil al României” va fi prezentat astăzi, 26 aprilie a.c., în cadrul ceremoniei de deschidere a competiției amintite. Aceasta va avea loc de la ora 17,00, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Termoformarea planșei despre evoluția cetății Timișoara

 „Atlasul Geografic General Tactil al României” este o colecție de planșe tactile realizate pe hârtie cu microcapsule de tip ZyTex A3, modelate în relief utilizând termoforma ZyFuse. Acesta cuprinde mai multe hărți așezate într-o construcție logică, al cărei scop este de a oferi o înțelegere de ansamblu a poziției țării noastre în lume și de a prezenta spațial informațiile relevante despre elementele fizico-geografice și de geografie umană specifice țării noastre. Reprezentarea cartografică a fost făcută ținând cont permanent de principiile specifice realizării hărților tactile pentru nevăzători. S-a acordat o mare atenție selecției elementelor din hartă, generalizării și economiei tactile, astfel încât harta să poată spune o poveste fără dificultate și fără confuzii.

Atlasul a fost realizat sub îndrumarea dr. Alina Satmari, lector în cadrul Departamentului de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, specialist în cartografie și geovizualizare, coordonator al mai multor proiecte recente de accesibilizare cu și pentru nevăzători. Cartografia a fost realizată de Nicoleta Ivăniș și Ionela Barbu, studente în anul  al III-lea la Specializarea Cartografie, iar elementele de desen digital au fost create de Ioana Satmari, elevă a Colegiului Național „C. D. Loga” din Timișoara.

Aplicația a fost testată gradual, dar integral împreună cu elevii și prof. Constantin Cristache de la Liceul Tehnologic Special „Iris” din Timișoara.

Autorii vor oferi reprezentanților tuturor școlilor de nevăzători participante la concurs câte un exemplar pentru testare și feed-back.

Termoformarea planșei despre revoluție

Tururile ghidate ale Timișoarei”, cea de-a doua premieră realizată în mod voluntar și oferită concurenților de către studenții și mentorii lor din cadrul Departamentului de Geografie al UVT, reprezintă potrivit rectorului Marilen Pirtea, „un gest de normalitate prin care oferim comunității rezultatele cunoștințelor acumulate în cercetările și proiectele pe care le-am desfășurat”. Este vorba despre un ghid turistic dedicat persoanelor nevăzătoare care vizitează Timișoara și în mod special participanților la Concursul Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, care, foarte probabil, se vor bucura cu acest prilej de o experiență de neuitat.

Elaborată spre a servi ca suport în tururi, broșura are paginile modelate ușor în relief, dintr-o hârtie specială pentru grafice tactile. Aceasta conține planșe dedicate evoluției spațiale a orașului, elemente de arhitectură specifice anumitor epoci, schițe comparative ale unor fațade sau amprente la sol pentru clădiri de patrimoniu care atestă evoluția multietnică și multiconfesională a Timișoarei.

Broșura a fost realizată de Ionela Barbu, studentă în anul al III-lea la specializarea Cartografie a UVT, și de Ioana Satmari, eleva care a luat parte și la conceperea „Atlasului Geografic General Tactil al României”.

De la autorii celor două lucrări didactice aflăm că deși există resursele tehnologice pentru realizarea de materiale didactice tactile pentru geografie, producerea lor se lovește deseori de o barieră conceptuală. Aceasta, deoarece 80% din ceea ce percepem se realizează pe cale vizuală, iar culoarea reprezintă 80% din ceea ce vedem. Ca atare, conceperea unei hărți tactile presupune o întreagă strategie de eliminare a detaliilor, de substituire a culorii prin tipuri de linii și texturi, de sinteză și generalizare.

Asamblarea paginilor atlasului

Cu ocazia concursului național de TIC, mâine, 27 aprilie, vor fi organizate două tururi ghidate, cu durata de 90 de minute, prin urbea de pe Bega. Toți elevii participanți vor porni la plimbare la ora 15,00 la Bastionul „Maria Theresia”, linia de final fiind lângă Turnul Castelului „Huniade”.

Activitatea se va desfășura în cadrul parteneriatului dintre Liceul Tehnologic Special „Iris” și Departamentul de Geografie al UVT, alături de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, în colaborare cu Timișoara City Tours, Asociația pentru Promovarea Timișoarei și Asociația „Reconstituiri Istorice”.

Concursul Național de Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor pentru elevii ambliopi și nevăzători va reuni aproximativ 50 de elevi de gimnaziu și liceu, reprezentând toate cele șapte școli speciale din România.

Sursa fotografiilor: www.uvt.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *