0 4 minute 12 luni

De mai bine de un an, Ucraina se află în centrul discursului public social și politic. De la începutul conflictului armat în 2014 și, mai recent, de la războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei împotriva țării noastre vecine, o serie de cineaști ucraineni și străini au ales să descrie acest conflict complex în filmele lor.

Filmele prezentate în cadrul festivalului de film Seeing Ukraine pe parcursul a patru zile provoacă publicul să reflecteze asupra implicațiilor războiului, dar și să reconsidere termenul de solidaritate. Împărțite în două categorii – documentare și filme de artă – filmele invită spectatorii să înțeleagă mai bine situația contemporană, complicată și macabră, într-un cadru mai larg, dar și să descopere perspectivele minorităților și ale femeilor. În operele lor, mulți dintre cineaștii selectați dezvăluie esența societății ucrainene plină de contradicții și individualitate, mai ales în anii premergători invaziei, înfățișând o cultură efervescentă și un spirit îndrăzneț de rezistență.

Pentru că acest război nu este doar despre Ucraina și Rusia. Este vorba despre o luptă comună pentru democrație, drepturi egale și depășirea sistemelor de opresiune.

Participarea la festival este un act de solidaritate și de susținere reciprocă. Publicul este invitat să exploreze poveștile unor oameni curajoși și rezilienți, care au luptat și continuă să lupte pentru independență și un viitor pașnic.

Seeing Ukraine este un proiect realizat de FunkForum e.V. co-organizat de Institutul Francez, Jane Rozbytska (liderul informal al comunității ucrainene din Timișoara și președinte al ONG-ului Faina UA) și Marta Pogorila (director artistic al Black Sea Arts Festival).

Găzduit de Universitatea de Vest Timișoara, proiectul este sponsorizat de IFA (Institut für Auslandsbeziehungen – Institutul pentru Relaţii Externe) prin fonduri puse la dispoziție de Auswärtiges Amt (Ministerul Federal de Externe al Germaniei), precum și de Institutul Francez România.

Festivalul are loc la Universitatea de Vest în Amfiteatrul A01 (Bv. Vasile Pârvan 4,), în grădina Institutului Francez (Bv. Constantin Diaconovici Loga 46) și la Facultatea de Arte și Design (Str. Oituz 4, la mansardă).

Intrarea la toate filmele și evenimentele este gratuită.

Recomandarea generală de vârstă este + 16 ani.

Acesta este un eveniment necomercial. Fiecare participant își poate arăta solidaritatea cu Ucraina făcând o donație către platforma caritabilă oficială United 24 https://u24.gov.ua/.

În serile de 5, 6 și 7 mai va fi prezentă și o parte din comunitatea ucranieană stabilită la Timișoara, care va pregăti o recepție ucraineană pentru oaspeți.

Program of festivalhttps://institutfrancais.ro/timisoara/festivalul-filmului-ucrainean/

FB eventhttps://www.facebook.com/events/1395437004589942/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *