0 3 minute 2 ani
(Sursa foto: https://timisoara2023.eu)

Două instituții culturale cu renume în Timișoara: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Asociația Culturală „Diogene”, prezintă un concept inedit de spectacol publicului timișorean, dar nu numai. Și anume, actori și public ies în stradă și sunt implicați deopotrivă în actul teatral.

Sub genericul „Orașul paralel – Iosefin”, parte a proiectului „Dileme urbane”, spectatorii au ocazia de a descoperi – după cum precizează organizatorii – „o altă parte a orașului, nemaiîntâlnită și nemaivăzută”. Este „o experiență inedită care deschide lumi paralele și dezvăluie povești surprinzătoare ale cartierului Iosefin”.

Locul de întâlnire este și el unul inedit: peronul cu nr 2 al Gării de Nord. Totuși, nu se pleacă în vreo călătorie cu trenul, ci pe jos, pe o distanță cuprinsă între 1 și 1,5 km, de aceea participanții sunt rugați să vină în pantofi comozi. Cei care au ratat prima întâlnire, cea de la ora 17,00, mai au șansa să ia startul la ora 18,30. Se pornește din nou pe trei trasee diferite, ceea ce înseamnă desfășurarea a trei jocuri în paralel.

Traseul albastru: Martin are nunta, dar mai întâi trebuie să-și salveze cel mai bun prieten. Trebuie să câștige jocul în care nu se va pierde în timp. 

Traseul roz: Vicki are ultima șansă să facă rost de bani, ca să treacă trei adolescenți afghani granița. Trebuie să câștige jocul în care scapă de toți cei care încearcă s-o oprească.

Traseul galben: La intersecția lumilor paralele din Iosefin se joacă cel mai fain joc de-a v-ați ascunselea, care ascunde „Povestea Secretă”. Câinii trebuie să îi prindă pe Iepuri. Iepurii trebuie să scape de Câini. Jucătorul cu cel mai mare scor câștigă premiul cel mare.

Proiectul „Dileme urbane: Orașul Paralel” este dezvoltat în colaborare cu Teatrul German de Stat Timișoara, Universitatea Politehnica din Timișoara, cu sprijinul Centrului Reformat Noul Mileniu și a Societății de Transport Public Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

L.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *