0 5 minute 12 luni
(Sursa foto: TNT)

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara constituie cel dintâi popas artistic făcut în România de celebrul regizor lituanian Oskaras Koršunovas (54 de ani).

El călăuzește un grup de actori consacrați ai Naționalului timișorean: Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Flavia Giurgiu, Cătălin Ursu, Matei Chioariu, Daniela Bostan, Roberta Popa, Mirela Puia, Cristian Szekers, Ionuț Iova, Darius Zet, Oana Antonovici și Costa Tovarnisky, într-o „călătorie” formativă a cărei destinație finală este un nou spectacol de teatru.

(Sursa foto: TNT)

La repetițiile conduse de Oskaras Koršunovas mai participă: Cristina Chiperi, Iulia Ioana, Alexandru Romescu, Oana Iovița, Alexandru Negrea, Otniel Floruț, Teodor Cauș, Vlad Vajdovici, Răzvan Săbiescu, Sergiu Vernica, Rareș Rusan, Sabine Osanitzky și Tania Ionescu, studenți la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.

(Sursa foto: TNT)

Toți împreună vor transpune pe scena Naționalului timișorean o lume tot mai familiară publicului larg pe zi ce trece, o lume a dezrădăcinaților, a prigoniților, a celor care plecă să lucreze în alte țări. Personajele narează întâmplări petrecute pe parcursul exodului contemporan, cuprinse în textul dramaturgului lituanian Marius Ivaškevičius, în traducerea și adaptarea Ralucăi Rădulescu. Premiera spectacolului este programată să aibă loc pe 22 iunie 2023, pe scena Sălii Mari, de la ora 19,00. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 22 mai a.c..

Prin noul său proiect, Teatrul Național din Timișoara lansează în cadrul Capitalei Europene a Culturii 2023 temele diversității, multiculturalității și multilingvismului, pe fondul unei realități dure și în mișcare la nivel mondial.

Despre regizor

(Sursa foto: TNT)

Oskaras Koršunovas este o voce puternică și distinctă în lumea regizorilor de teatru din întreaga lume. Posesor al unui cod estetic unic și al unui limbaj teatral identitar, el abordează teme esențiale pentru societate și descoperă mereu formule capabile să stârnească determinarea publicului și să abolească granițe.

Regizorul lituanian înfățișează urgența noilor tehnici teatrale și montează texte clasice ca piese contemporane. Așa cum declara într-un interviu, Koršunovas consideră că „teatrul contemporan trebuie să reflecte actualitatea și uneori chiar s-o ia înaintea timpului, să prezică viitorul și să acționeze ca un avertisment”.

Teatrul lui este un teatru al revoltei, un teatru al schimbării, un teatru de atitudine, un teatru profund și răvășitor, un teatru care, așa cum afirmă filosoful Leonida Donskis, „rămâne modern și ușor de recunoscut, în ciuda faptului că este tulburător și profund…  În vremurile noastre de tehnologie avansată, astfel de miracole existențiale care durează o oră sau două și se termină în șoc și revelații etice sunt posibile numai în teatru”.

Un Othello contemporan, în viziunea lui Koršunovas

Oskaras Koršunovas a montat peste 70 de spectacole, pe care le-a prezentat în turneu atât în Lituania, țara lui natală, cât și în: Franța, Spania, Germania, Italia, Portugalia, Austria, Japonia, China, Israel, Coreea de Sud, Brazilia, SUA. În 1998, împreună cu câțiva tovarăși care gândesc asemănător cu el, a înființat o companie de teatru independent. În scurt timp, Teatrul Oskaras Koršunovas a devenit una din cele mai importante scene ale Lituaniei, cu un repertoriu foarte bine închegat, ce constă din spectacole asumat contemporane, atât pe texte de actualitate, cât și pe texte clasice.

Regizorul lituanian este o personalitate deținătoare a numeroase premii obținute la cele mai importante festivaluri de teatru ale Europei, în special la Festivalul de la Avignon și la Festivalul de la Edinburgh.  Oskaras Koršunovas are o colecție de peste 40 de distincții naționale și internaționale, care îi marchează cariera. Între acestea se află mai multe premii internaționale de teatru: pe cel pentru „Noi realități teatrale”, Premiul Meyerhold și Premiul Crucea scenei de aur.

Prezența acestui personaj revoluționar al teatrului european pe scena Naționalului din Timișoara reprezintă un moment istoric pentru reputata instituție de cultură timișoreană. Totodată, constituie o provocare, cât și confirmarea statutului său profesional la nivel internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *