0 7 minute 6 luni

Trei zile, doar trei zile ne mai despart până în momentul când va începe Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM). Cea de-a XII-a ediție a acestuia va avea loc între 25 și 28 octombrie a.c., sub motto-ul „Literatura. Arie protejată”. Festivalul include 14 evenimente găzduite nu doar de Timișoara, dar și de alte patru orașe bănățene: Lugoj, Sânnicolau Mare, Jimbolia (județul Timiș) și Reșița (Caraș-Severin).

Pe parcursul FILTM, peste 40 de autori și autoare din România, Islanda, Germania, Elveția, Israel, Anglia, Slovenia, Serbia și Republica Moldova se vor întâlni cu publicul bănățean iubitor de literatură, în cadrul deja tradiționalelor seri de la Muzeul Național de Artă Timișoara.

Ana Blandiana
Marina Constantinescu

În prima seară, cea din 25 octombrie, moderată de cunoscuta realizatoare de televiziune Marina Constantinescu, unele din cele mai prestigioase figuri ale scenei literare din România, și anume: Ana Blandiana, Ion Mureșan, Balázs F. Attila, vor dialoga în versuri cu mai tinerii lor colegi, Cătălina Bălan, Mihnea Bâlici și Henriette Kemenes.

Un alt eveniment care s-a impus de la sine, datorită prezenței mai multor scriitori cu experiență de manageri culturali, este și dezbaterea pe tema festivalurilor de literatură din România: „Cine mai citește p-aici? De ce sunt necesare festivalurile de literatură?”, moderată de scriitorul Robert Șerban. Întâlnirea va avea loc pe 26 octombrie, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean din Timișoara.

Ernest Wichner

Invitații din străinătate se vor desfășura în următoarele două zile. În seara de 26 octombrie, traducătorul și poetul Ernest Wichner propune, în premieră, o întâlnire cu patru tineri autori germani originari din România. Reuniți sub motto-ul: „Românii vor înțelege despre ce e vorba“, Alexandru Bulucz, Mara-Daria Cojocaru, Ilinca Florian și Nadine Schneider vor citi din operele lor.

Vesna Goldsworthy

Seara de 27 octombrie promite un regal literar cu patru autori de renume internațional: Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Hila Blum (Israel) și Tatiana Țîbuleac (Republica Moldova).

Programul zilei de sâmbătă, 28 octombrie, conține două întâlniri. Prima, „Cum a schimbat războiul din Ucraina Europa” va fi de fapt un dialog între cunoscutul istoric Armand Goșu și Vesna Goldsworthy (Anglia), jurnalistă și autoare de bestseller-uri pe teme de istorie est-europeană.

Horia Crișovan (stânga) și Ilie Stepan

Cea de-a doua întâlnire, cea cu poezia și muzica, se va desfășura sub titlul „Să facem acordajele!” în Clubul D’Arc. Poeții Denisa Comănescu, Radu Vancu, Andrei Mocuța, Alina Purcaru, Anna Nikvul (Serbia), Aleš Mustar (Slovenia), Viorica Răduță și Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova) vor citi din operele lor. Invitați speciali ai serii vor fi două simboluri ale scenei muzicale locale, veteranul Ilie Stepan și mai tânărul său coleg și prieten Horea Crișovan.

Robert Șerban

Președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, scriitorul Robert Șerban, declară: „În anul în care orașul nostru e Capitală Europeană a Culturii, vrem să fim și mai elocvenți, prin numărul și calitatea invitaților și a evenimentelor. Întâlnirile nemijlocite între cititori și scriitori, dialogurile dintre ei, sunt fundamentale pentru o viață culturală sănătoasă. Sărbătorim literatura într-un an cum, din 1989, n-a mai fost altul pentru Timișoara, și n-o facem doar în Sala Barocă și în licee din oraș, ci și în județ, în școli din Lugoj, Jimbolia și Sânnicolau Mare, unde o parte dintre invitați va fi față în față cu tinerii. Unul dintre rosturile unui festival literar este să protejeze literatura și să-i arate uriașa forță. Asta vom face la a 12-a ediție a FILTM.”

Robert Șerban mai scoate în evidență au aspect deosebit al apropiatului eveniment: „Preocuparea permanentă a organizatorilor FILTM de a promova literatura și obiceiul lecturii în rândul tinerilor se reflectă cel mai bine, anul acesta, în agenda evenimentelor conexe, un tur de forță prin licee și instituții de cultură din Timișoara și din vecinătate. Invitații FILTM se vor întâlni cu tinerii timișoreni de la: Colegiul Național «Constantin Diaconovici Loga», Liceul Teoretic «Nikolaus Lenau», Colegiul Național Pedagogic «Carmen Sylva» și Liceul Teoretic «Grigore Moisil».

La rândul lor, partenerii FILTM din Lugoj, Sânnicolau Mare, Jimbolia și Reșița vor organiza, la rândul lor, întâlniri cu poeți și prozatori invitați la festival.

Informații complete despre program și invitați pe: www.filtm.ro și pe www.facebook.com/FILTMoficial

Inițiat în toamna anului 2012, Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) este un proiect ce îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă” Totodată, scopul său este de a redefini pe harta literară a României, dar şi pe cea europeană, identitatea oraşului Timişoara.

Organizator: Fundația „Politehnica” Timișoara

Cu sprijinul: Consiliului Județean Timiș (prin TimCultura 2023), Traduki, Pro Helvetia

Parteneri : Muzeul Național de Artă Timișoara, Librăria „La Două Bufnițe”, Universitatea „Politehnica” Timișoara, editurile: „Cartier”, „Polirom”, „Humanitas”, „Tracus Arte”, „Paralela 45”, „Corint”, CDPL, ”Diacritic”, „Vremea”, Casa de editură Max Blecher, Institutul Blecher, OMG, Editura Universității de Vest.

Parteneri media: RFI, Observator Cultural, Revista Orizont, Dilema Veche, TVR Timișoara, Radio România Timișoara, Banatul Azi, Timpolis, Puterea a Cincea, BestOf

Sponsori: Bioclinica, MEWI, Hotel Timișoara, Egeria

Sursa foto: https://filtm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *