0 7 minute 9 luni

Mai este foarte puțin timp, e chestiune de minute, până când va începe evenimentul găzduit de Institutul Cultural Român de la Viena: vernisajul expoziției „2023, TIMIȘOARA”, cuprinzând imagini ale fotografului Adrian Pîclișan (46 de ani), și concertul solo piano, în acorduri de jazz modern, susținut de Sebastian Spanache. Ei sunt doi timișoreni mesageri ai culturii locale ajunse într-o altă capitală europeană, recunoscută ca atare de secole (a se vedea tradiția vieneză în muzică, arte plastice, științe), iar mesajul purtat de ei dovedește că Timișoara poate fi asimilat unui loc important pe harta culturală a Uniunii Europene.

Adrian Pîclișan expune 15 fotografii ce au surprins momente-cheie din anul în care Timișoara poartă onorantul titlul de Capitală Europeană a Culturii, fiind al doilea oraș din România aflat în această ipostază. El prezintă imagini de la deschiderea festivă, spectacole, marea de oameni și de la cea mai mare expoziție dedicată operei lui Constantin Brâncuși găzduită de România ultimei jumătăți de secol. Expoziția lui Adrian Pîclișan va putea fi vizitată începând din această seară și până pe 12 noiembrie (de luni până vineri, între orele 10,00 și 17,00), la galeria ICR Viena, din Argentinierstr. 39, 1040.

Expoziția fotografică propusă este o invitație la Timișoara. Ea încearcă să deschidă apetitul spre descoperirea unei secvențe consistente din cultura europeană în orașul premierelor europene și naționale. Mai multe imagini surprind evenimente importante de pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, locul unde a apărut și apoi de unde s-a concretizat inițiativa ca orașul să devină una din capitalele culturale europene. Anul acesta, pe scena teatrului au ajuns unele dintre cele mai puternice nume europene și mondiale, între care regizorul – fenomen Oskaras Koršunovas (Lituania) sau John Malkovich (SUA)”, explică fotograful Adrian Pîclișan.

Sebastian Spanache va prezenta un concert solo piano cu compoziții de pe ultimul său album, „Upamercado”. Pentru acesta s-a lăsat inspirat de bogatele tradiții muzicale și culturile vibrante ale Americii Latine. Ritmurile vii de samba și bossa nova, melodiile melancolice ale boleroului și tangoului, aura improvizațională a liniilor „straight-ahead” și vibrațiile est-europene se contopesc într-o rafinată pricepere instrumentală.

Evenimentul face parte din seria de promovare „Timișoara: oraș liber, spirit liber” și este susținut de Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Viena și Ministerul Culturii din România.

Scopul nostru principal este de a aduce la cunoștința comunității culturale din Viena detaliile programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, și să conectăm artiștii români cu rețelele culturale din Viena, facilitând schimbul de idei și experiențe. Ne bucurăm că ICR Viena s-a dovedit a fi un partener atât de deschis pentru a face acest eveniment împreună”, arată Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

În anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, orașul s-a deschis pe harta turistică și culturală europeană și invită să îi fie descoperite valențele culturale.

Prin excelenta colaborare cu Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, impulsionăm publicul austriac nu numai să treacă în revistă importante momente ale capitalei culturale europene, imortalizate în fotografiile lui Adrian Pîclișan, ci și să fie informat despre efervescența a tot ceea se petrece în acest ultim trimestru al anului în minunatul oraș de pe Bega”, arată Andreea Dincă, directorul ICR Viena.

Adrian Pîclișan este licențiat în Antropologie și unul dintre fotografii profesioniști consacrați, profesie pe care o practică din 1997, când a debutat la „Realitatea”, un cotidian timișorean condus de frații George și Florin Boieru, urmându-i apoi, în 1999, la cotidianul „Prima oră” din Timișoara. A lucrat ca fotoreporter pentru ziare și agenții importante din România (Evenimentul Zilei, Mediafax etc.) și a avut colaborări cu toate marile agenții de presă internaționale (Associated Press, France Presse, European Press Agency), fotografiile lui fiind publicate în ziare de prestigiu precum New York Times, Washington Post etc. În paralel, acordă o atenție deosebită fotografiei de artă, fiind implicat în mod direct în imaginea Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Nu în ultimul rând, este unul din „oamenii de imagine” ai Guvernului, unde ocupă funcția de consilier, în cadrul Secretariatului General, de mai mulți ani. De asemenea, anul acesta s-a alăturat, ca și consilier, echipei de comunicare a Ministerului Culturii. Atent la fiecare detaliu al vieții de zi cu zi, oferă, pe rețelele de socializare, conținut pertinent din cotidian.

Recompensat cu premiul Pianistul anului (2016), laureat BJA, având în portofoliu numeroase premii naționale importante, și prezențe pe cele mai importante scene ale genului, Sebastian Spanache este un artist care a pus Timișoara pe harta jazz-ului actual. Cântă de la vârsta de 5 ani. A descoperit acest gen muzical ca elev al Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, fondând apoi prima sa formaţie de jazz şi funk, cu care a concertat și a fost premiat în România. Numele său este legat de Sebastian Spanache Trio, cu care a lansat trei albume și a câștigat numeroase aprecieri pe cele mai influente scene de jazz din Europa, formația având o impresionantă activitate concertistică, în ţară şi peste hotare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *