0 6 minute 8 luni

Actuala ediție a pelerinajului de Sfântul Dimitrie cel Nou este înălțată spiritual de prezența Icoanei Maicii Domnului – Panaghia Soumela și a raclei cu un fragment (mâna dreaptă) din moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Acestea au , cea mai veche icoană cunoscută a Sfintei Fecioare Maria, fost aduse din Grecia de către ÎPS Părinte Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, care a promis anul trecut să facă această faptă.

Ultimele zile din săptămâna dedicată de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor sărbătoririi Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, se vor desfășura după următorul program comunicat de Biroul de presă al Bisericii Ortodoxe Române prin agenția de presă basilica.ro.

 Vineri, 27 octombrie 2023, la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor:

  • 09:30 – 13:00 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod, preoți și diaconi, în Altarul Mare de Vară.
  • 08:30 – 11:30 – distribuirea pachetelor cu Anafură, lângă Altarul Mare de Vară.
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Catedrala Patriarhală.

– Sâmbătă, 28 octombrie 2023:

  • 09:00 – 11:00 – Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală.
  • 17:00 – 21:30 – Slujba Privegherii oficiată în Altarul Mare de Vară.

– Duminică, 29 octombrie 2023:

  • 09:30 – 12:30 – Sfânta Liturghie oficiată în Altarul Mare de Vară.
  • 16:00 – 18:00 – Slujba Vecerniei oficiată în Catedrala Patriarhală.

Sfintele Moaște vor fi reașezate în Catedrala Patriarhală după ce și ultimul pelerin se va fi închinat.

Sărbătoarea din această toamnă a început pe 21 octombrie și se va încheia pe 29 octombrie 2023. Pe lângă slujbele de Liturghie, Vecernie și Priveghere oficiate în Catedrala Patriarhală din București, în prima parte a intervalului de timp menționat au avut loc mai multe alte festivități.

Între 21 și 23 octombrie, credincioșii s-au putut închina la Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie, scoase din Catedrala Patriarhală și așezate în Baldachinul Sfinţilor din incinta Catedralei Patriarhale sâmbătă, 21 octombrie 2023,.

Marți, 24 octombrie 2023, începând cu orele prânzului, a avut loc procesiunea „Calea Sfinţilor”, în cadrul căreia au fost purtate Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin și Elena, ale Sfântului Ierarh Nectarie. O primă coloană a plecat de la Catedrala Patriarhală cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfântului Ierarh Nectarie, pe traseul: Catedrala Patriarhală – Strada Patriarhiei – Bulevardul. Regina Maria – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii). Cea de-a doua coloană a pornit de la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon-Nou” cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe traseul: Strada Bibescu Vodă – baza Dealului Patriarhiei (Piața Unirii).

Cele două coloane s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei cu delegaţia din Grecia care a adus Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului – Panagia Soumela şi racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, apoi împreună au urcat în procesiune spre Catedrala Patriarhală. Sfintele Moaște au fost primite de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul Mare de Vară.

Sfânta Icoană şi Sfintele Moaşte au fost apoi depuse în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei, spre a fi cinstite de pelerini.

Pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dumitru cel Nou are loc în fiecare toamnă cu începere din anul 2008, aceasta fiind cea de-a XV-a sa ediție.

Cei doi sfinți Dimitrie sunt deseori confundați de români, datorită numelui și a datei apropiate de cinstire. Primul a fost proconsul, iar cel de-al doilea – păstor de vite, însă ambii se bucură de înaltă prețuire atât în fața lui Dumnezeu, cât și a oamenilor. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (care a trăit în secolul al III-lea) a murit de tânăr, fiind ucis la porunca împăratului Maximian (citește istoria sa în articolul nostru de ieri).

Viața Cuviosului Dimitrie (care a trăit în secolul al XIII-lea) a fost mult mai liniștită, dar se cunosc prea puține detalii despre aceasta. Trăind într-o peșteră situată pe Valea Lomului (Bulgaria), sfântul a dus lupte cu sine însuși, prin post, rugăciune și privegheri. A ajuns la o vârstă înaintată și a fost înzestrat cu darul facerii de minuni. Și-a cunoscut dinainte momentul morții când, intrând în mijlocul a două pietre, şi-a dat prealuminatul suflet în mâna lui Dumnezeu.. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *