0 7 minute 5 luni

ACTUALIZARE:

„Mi-a plăcut la vernisaj. În mod special mi-au plăcut lucrările Liviei, care mi-a spus că a folosit aceeași cromatică pe care o folosește de obicei. Este o cromatică pe care ea o simte, o folosește fără să stea să se gândească și să mai aleagă”, ne-a declarat cu privire la eveniment o tânără timișoreancă, studentă la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara.

TEXTUL INIȚIAL:

Vernisajul expoziției „Inner Cosmos”, a îndrăgitei artiste vizual Livia Mateiaș, va avea loc în această după-amiază (21 noiembrie), de la ora 18,00, la Centrul de Proiecte Timișoara, din Strada Vasile Alecsandri, nr. 1.

Intrarea va fi liberă!

Proiectul Asociației „Inițiativă în Educație” (inEDU) și al Studioului artouching se va desfășura în prezența scriitorului catalan Francesc Miralles, aflat în premieră la Timișoara, în anul când aceasta este Capitala Culturii Europene. Evenimentul va include și un moment muzical special susținut de Ovidiu Brăzdău, invitatul organizatorilor, la handpan, un instrument muzical cu opt, nouă, zece sau chiar mai multe note și cu o viață relativ scurtă – deci, un instrument foarte puțin cunoscut – care totuși stârnește în ultimii ani un interes în creștere pretutindeni în lume.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 21 noiembrie 4 decembrie și va găzdui tururi ghidate, întâlniri cu artista și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara. Alte activități includ workshopuri de formare continuă pentru cadrele didactice, club de carte și evenimente de lectură pentru cei mici, toate cu tematică spațială.

„Inner Cosmos” reprezintă „o incursiune fascinantă în universul interior al artistei Livia Mateiaș și oferă privitorilor oportunitatea de a reflecta asupra conexiunii dintre experiența personală și percepția universului în care trăim”, apreciază Andrada Mazilu, coordonatoarea proiectului „Spațiul de cultură”. „Cu o abordare picturală creativă, Livia Mateiaș ne provoacă să explorăm și să ne întrebăm cât de adânc am privit în interiorul nostru și cum se leagă această experiență de imensitatea cosmică. Întrebările ridicate de artistă, cum ar fi: «Care este sensul vieții?», «Cine sunt eu?» sau «Cum arată universul meu?», sunt menite să stimuleze gândirea și să ofere o perspectivă unică asupra relației complexe dintre individ și Cosmos”, își continuă ea comentariile.

La rândul ei, Livia Mateiaș spune despre „Inner Cosmos” că este „nu doar o expoziție despre infinit, ci și o călătorie într-o reverie interioară, deschizând porți către un univers pictural ce se află la granița dintre realitate și imaginație, posibil și utopic.”

Sursa foto: pagina personală de Facebook a artistei vizual Livia Mateiaș

Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 2009, absolventă a Facultății de Arte și Design din Timișoara și a Liceului de Arte din Oradea, Livia Mateiaș este membră şi co-fondatoare a Studioului de artă şi design artouching (2014) și a platformei DIGITAL:CANVAS\ (2018). Artist vizual, spirit liber şi creativ, ea participă la expoziții şi rezidențe artistice atât în țară, cât şi în străinătate; a ținut peste 200 de ateliere creative pentru diferiți beneficiari (adulți, tineri, copii, seniori și persoane vulnerabile).


Sursa foto: pagina personală de Facebook a
omului de cultură Francesc Miralles

Scriitor, jurnalist și muzician catalan, născut în 1968, la Barcelona, Francesc Miralles a urmat inițial cursuri de jurnalism la Universitatea Autonomă din Barcelona, pe care le-a abandonat după patru luni, apoi de filologie engleză, renunțând la acestea după ce a terminat anului al III-lea pentru a călători și astfel a ajuns să trăiască pentru o vreme în Croația și Slovenia în timpul războiului iugoslav, experiență redată în „Café Balcanic” (2004). Revenit la Barcelona, a studiat germana la Universitatea Centrală. După absolvire, a făcut un masterat în editare. A coordonat colecții de dezvoltare personală, semnând și câteva lucrări sub pseudonim, experiență reflectată în primul său roman, „Barcelona Blues” (2005). După ce a obținut Premiul Gran Angular 2001 – cu romanul pentru tineret „Un haiku per a l’Alícia” – a hotărât să se dedice scrisului. El a publicat lucrări de ficțiune și non-ficțiune (romane, cărți de dezvoltare personală, cărți pentru copii și tineret, thrillere), unele recompensate cu premii de notorietate și traduse în 50 de țări. Probabil că cele mai cunoscute dintre acestea sunt cele despre metoda Ikigai, ce dezvăluie unele secrete japoneze pentru a-ţi descoperi adevărata pasiune şi a-ţi atinge ţelurile în viaţă.

Sursa foto: contul de LinkedIn al cercetătorului

Ovidiu Brazdau este  psiholog, doctor în antropologie psihologică și cadru didactic în cadrul Facultății de Psihologie a Universității Ecologice din București, director de cercetare AI Mind&Psyche la Harmonic Intelligence AI. El este cercetătorul român în domeniul psihologiei transpersonale care a elaborat primul test din lume ce măsoară nivelul de conștiență al oamenilor. A susținut prelegeri și conferințe în Londra, Brighton, Milano, Stockholm, Helsinki, Agra, Hong Kong etc.

Evenimentul „Inner Cosmos” este organizat în cadrul proiectului „Spațiul de cultură”. Proiectul creează contexte educaționale interdisciplinare având conținut cultural, artistic și științific, cu scopul de a dezvolta și implicarea comunității locale, valorifica patrimoniului cultural local și european și întări relațiile culturale europene. „Spațiul de cultură” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin Programul „Grow Timișoara 2023”, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Asociația „Inițiativă în Educație” (inEDU) susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.

Mai multe detalii pe site-ul https://timisoara2023.eu/en/projects/spatiul-de-cultura/ și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie.

Sursa foto: Asociația „Inițiativă în Educație” & Livia Mateiaș. Mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *