0 2 minute 5 luni

Credincioșii ortodocși români, dar și cei romano-catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Andrei. Există însă o diferență referitoare la importanța pe care o sfântul amintit pentru cele două confesiuni religioase: ziua lui este trecută cu roșu în calendarul ortodox, ceea ce înseamnă că este o zi de mare sărbătoare, în timp ce ea este trecută cu negru în calendarul romano-catolic, ca orice altă zi dedicată unui sfânt minor.

Foto: agoranews

Pentru toți românii, Ziua Sfântului Apostol Andrei are totuși o mare însemnătate: el este Ocrotitorul țării noastre, iar ziua lui este una din cele două zile naționale ale României și o zi liberă prin lege, membrii celor două Camere parlamentare declarând-o astfel în 2012.

În această zi își serbează ziua onomastică aproximativ 960.000 de români și românce, cei mai mulți – peste 528.000 – purtând numele de Andrei (cuvânt din greaca veche ce înseamnă: bărbat/ bărbăție, viteaz, curaj) și derivate ale acestuia: Andreiu, Deiu, Andrea, Andrușca(ă), Andreas, Andi, Andu, Endre, Andras. În același timp, aproape 432.000 din sărbătoritele zilei se numesc Andreea sau derivate ale acestui nume: Andreia, Andrada, Andra, Deea, Deia, Andrușca.

La mulți ani, tuturor sărbătoriților!

Redacția

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *