0 5 minute 1 an

Redacția în limba română a Radioteleviziunii ˶Transcarpatia˝din Ujgorod a primit din nou un sprijin colegial din partea colectivului de la Radio Timișoara, ne informează site-ul acestuia www.radiotimisoara.ro.  Secția română a Radioului din Ujgorod trimite în fiecare zi posturilor membre ale SRR (Societatea Română de Radiodifuziune) ştiri şi informaţii despre situaţia din Ucraina, în general, şi, în special, din Transcarpatia, o regiune istorică din Sud-Vestul extrem al Ucrainei, aflată la granița cu România, Ungaria, Slovacia și Polonia.

(Sursa foto: Digi24.ro)

˶Nu este prima donație (de la Radio Timișoara, n.a.) pentru colegii din Ucraina˝, a declarat jurnalista Elvira Chilaru, de la redacția în limba română din Transcarpatia. Aceasta a precizat că toate solicitările formulate de echipa pe care o conduce au primit răspuns afirmativ din partea postului Radio Timișoara, care s-a dovedit a fi mai receptiv la cererile jurnaliștilor de limbă română din Ujgorod și decât ˶șefii ucraineni˝, dar și decât ˶misiunile diplomatice al României în Transcarpatia˝. ˶Pentru noi, ei (jurnaliștii de la Radio Timișoara, n.a.) au fost cei mai buni colegi, pentru că la orice solicitare ne-au răspuns cu da! Putem acum sau putem mai târziu, dar vă vom ajuta!˝, a mai spus Elvira Chilaru.

(Sursăa foto: Radio Timișoara, arhivă)

Ea a mai relatat că acum câțiva ani redacția pentru limba română din Ujgorod a primit din partea Radio Timișoara ˶un cadou extraordinar”, și anume ˶un calculator performant, la care lucrez și acum, și astăzi”. În urmă cu două – trei zile, jurnaliștii timișoreni au pricinuit ˶o mare bucurie” colegilor din Ucraina, oferindu-le ˶o imprimantă și un laptop modern, care ne vor ajuta mult”. ˶Dacă există prietenie, chiar dacă suntem la mare depărtare, suntem aproape cu inimile”, iată crezul Elvirei Chilaru, o tenace jurnalistă cu origini în Republica Moldova și studii universitare la Chișinău.

Foarte mulţi ani la rând, ea a condus ˶cu multă dăruire, profesionalism, responsabilitate şi pasiune” redacţia română din cadrul filialei regionale ˶Transcarpatia” a Radioteleviziunii Publice din Ucraina, ceea ce a făcut să devină cunoscută în toate comunităţile de etnici români din această regiune istorică, dar nu numai.

(Sursa foto: cont personal Elvira Chilaru, Facebook)

Reprezentantă a Centrului Media BucPress (agenție de știri din Cernăuți) în regiunea Transcarpatia, Elvira Chilaru este considerată ˶unicul jurnalist emerit al Ucrainei de etnie română˝, cât și  ˶o legendă vie a jurnalismului românesc din Ucraina”. Mulți colegi de breaslă din România văd în ea ˶o apărătoare invincibilă a intereselor poporului român, a tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti”, care ˶cu aceeaşi tenacitate şi curaj apără și Ucraina, ţara în care trăieşte”. Aceeași colegi îi scot în evidență ˶spiritul diplomatic pe care-l posedă cu prisosinţă”. Acest spirit diplomatic, precum și cunoaşterea temeinică a mai multor limbi străine şi a nuanţelor semantice i-au fost de folos în timp ce îndeplinea, cu multă abilitate, rolul de translator. Tot datorită acestor calități a reușit  să calmeze în repetate rânduri, chiar şi în cazul oficialităților de cel mai înalt rang, spiritele învolburate de discuţiile controversate.

Ujgorod (sursa foto: BucPRess)

Capitală a regiunii Transcarpatia din Ucraina, Ujgorod este un oraș situat în Vestul Ucrainei, aproape de granița cu Slovacia și Ungaria. Potrivit datelor ONU, Ujgorod avea în 2017 o populație de 112.447 locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *