0 5 minute 1 an

Credincioșii care aparțin Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, la fel cu romano-catolicii din întreaga țară și cu ceilalți membri ai Bisericii Universale, vor sărbători Tridiumul Pascal începând de mâine, 6 aprilie 2023. Acesta reprezintă timpul central și cel mai sfânt al anului liturgic romano-catolic, o perioadă de trei zile pe parcursul cărora sunt celebrate misterele centrale ale mântuirii: Pătimirea, Moartea şi Învierea lui Cristos. Această perioadă a Săptămânii Sfinte își are originea în tradițiile Bisericii primare și este marcată prin post și abstinență, cât și prin slujbe religioase cu un specific aparte ținute numai în catedrale și bisericile parohiale.  

Liturghia Crismei la Biserica Millenium, aprilie 2021, celebrată de E.S. Iosif Csaba Pál

Astfel, în Joia Mare (6 aprilie a.c.), cu începere de la ora 10, în biserica parohială „Millennium“ din Timișoara II – Fabric va fi celebrată Liturghia Crismei, în cadrul căreia vor fi sfinţite Uleiurile folosite la administrarea Sfintelor Sacramente, consacrarea altarelor, a bisericilor, a clopotelor și la hirotonirea preoților. Acestea sunt: Uleiul Catehumenilor – folosit la Sfântul Botez, Uleiul Bolnavilor – întrebuințat la Sfântul Maslu și Sfânta Crismă – folosită la Sfântul Botez, Sfântul Mir şi Sfânta Preoţie. Această Liturghie este unică în anul liturgic romano-catolic și se remarcă prin faptul că la ea participă toţi preoţii Diecezei, în semn de colegialitate şi unitate. În cadrul acestei Liturghii, sărbătoare a vocației sacerdotale și a instituirii Euharistiei, preoţii îşi vor reînnoi în faţa episcopului lor promisiunile făcute la hirotonirea sacerdotală. Celebrantul principal al Sfintei Liturghii a Crismei este Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara. Cadrul muzical va fi asigurat de grupul cantorilor sosiți din parohiile Diecezei.

Vinerea Mare celebrată la Oțelu Roșu, aprilie 2021, de E.S. Iosif Csaba Pál

În Vinerea Mare (7 aprilie 2023), Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, va celebra Patimile şi Moartea Domnului Isus Cristos, începând cu ora 17, în biserica parohială Fericita Ghizeladin Arad-Gai. Oficiu liturgic specific Vinerii Mari, această slubă religioasă este dedicată prezentării și meditării asupra Patimilor mântuitoare ale lui Cristos, de la casa lui Pilat şi până pe Golgota, Răstignirea şi Moartea Sa pe cruce. În această zi nu se oferă jertfa Sfintei Liturghii, ci se oficiază o celebrare specială, care conţine trei părţi: Liturghia Cuvântului, precedată de prosternarea celebrantului principal şi a asistenţei înaintea altarului principal, urmată de Rugăciunile Universale, într-o formă augmentată, specială şi specifică zilei, Adorarea Sfintei Cruci de către cler şi popor, iar în încheiere se oficiază Ritul Împărtăşaniei.

Isus în mormânt

În Sâmbăta Mare (8 aprilie 2023), numită în limba latină Sabbatum Sanctum, este ultima zi a Săptămânii Patimilor în care credincioșii romano-catolici se pregătesc pentru Învierea lui Isus Cristos. De obicei slujba specială care celebrează Învierea Domnului, la trei zile după Rastignire Sa, se ține la miezul nopții, la fel ca în bisericile ortodoxe. De această dată, Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara, celebrantul principal al acestei ceremonii religioase, va săvârși Vigilia Pascală (Învierea Domnului) cu începere de la ora 20, în biserica parohială Sfânta Ecaterina din Timișoara I – Cetate.

            Programul conform căruia vor avea loc slujbele religioase prilejuite de Tridiumul Pascal în alte parohii aparținând Diecezei Romano-Catolice de Timișoara poate fi consultat la: https://gerhardus.ro/programul-celebrarilor-liturgice-cu-ocazia-solemnitatii-invierii-domnului-nostru-isus-cristos-in-cateva-parohii-din-dieceza-de-timisoara-2023/

Sursa foto: gerhardus.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *