0 8 minute 2 ani

Numărul și procentul de elevi timișeni care au promovat (au obținut medii finale mai mari sau egale cu 6,00) au crescut în această primăvară. Aceasta este concluzia evidentă după analizarea rezultatelor consemnate la simularea Examenului Național de Bacalaureat în perioada 2017 – 2023. Datele ne-au fost puse la dispoziție de președintele Comisiei Județene Timiș de Bacalaureat 2023, prof. dr. Nicolae Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct la I.Ș.J.T., și se referă la elevii claselor a XII-a, învățământ la zi, de masă și special, respectiv la elevii claselor a XIII-a învățământ seral și cu frecvență redusă.      

(Sursa: I.Ș.J.T.)

Potrivit acestora, în 2017 au promovat simularea Examenului Național de Bacalaureat doar 1.040 din cei 3.166 de elevi prezenți la toate probele (32,85%), iar în 2018 a fost declarat promovat un număr de 1.168 din totalul de 3.142 de elevi prezenți la toate probele (37,17%). Un an mai târziu, 1.254 de elevi din totalul de 3.176 de liceeni prezenți la toate probele au obținut medii finale egale sau mai mari cu 6,00 (39,64%), iar în 2021 au fost declarați promovați 1.220 din cei 2.874 de elevi prezenți la toate probele (42,45%). Anul trecut, au promovat 1.407 elevi din cei 3.302 prezenți la toate probele (42,61%). Din această prezentare lipsesc datele referitoare la simularea Bacalaureatului 2020, anul în care a fost declarată pandemia.

(Sursa foto: tribunainvatamantului.ro)

Același trend ascendent al procentului de promovare la toate probele s-a înregistrat și la nivel național în aprilie a.c., a informat Ligia Deca, ministrul Educației, comentând rezultatele la simularea Bacalaureatului 2023 făcute publice ieri de ministerul pe care îl conduce. ”Obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real și optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale/ liceale”, a mai declarat ministrul Educației.

Doi elevi timișeni au fost eliminați de la simulare

Așadar, în acest an școlar în județul Timiș procentul de promovabilitate la simularea Bacalaureatului s-a ridicat la 55,05%, însemnând că din cei 3.221 de elevi care au fost prezenți la toate probele, 1.773 de elevi au obținut note peste 6,00 inclusiv și au fost declarați promovați, iar 1.448 au fost respinși, obținând note sub barem. Pentru a fi declarat promovat, un elev trebuie să realizeze media finală peste 6,00 (inclusiv) și minimum 5,00 (inclusiv) la fiecare probă în parte.

Doi elevi au fost eliminați, unul din Jimbolia, de la proba scrisă de Limba și literatură română și unul din Giroc, de la proba scrisă de Matematică (proba Ec), ei fiind surprinși pe când încercau să copieze folosind telefonul mobil pe care nu îl depuseseră într-o sală special amenajată pentru bagaje, înainte de intrarea în sala de examen, așa cum este regulamentul simulării.

Prezență și rezultate slabe la simulare în rândul elevilor timișeni de clasa a XIII-a

În acest an școlar, din cei 966 de elevi timișeni înscriși în clasele a XIII-a seral și frecvență redusă, la proba Ea (proba scrisă la Limba și literatura română) s-au prezentat 21 de la seral și 6 de la frecvență redusă; la proba Ec (proba scrisă obligatorie a profilului) s-au prezentat 15 de la seral și 7 de la frecvență redusă; în fine, la proba Ed (proba scrisă la alegere conform profilului și specialității) s-au prezentat 13 de la seral și 7 de la frecvență redusă.

(Sursa foto: Facebook)

˶Am fost surprins să constat o prezență foarte slabă la simularea Examenului Național de Bacalaureat 2023 din partea elevilor de la seral și frecvență redusă, comparând cu situația din anul 2017, când s-a înregistrat o prezență mai mare la simulare în rândul elevilor din cele două categorii menționate anterior˝, ne-a declarat inspectorul școlar general adjunct Nicolae Cosmin Hogea.

În ceea ce privește promovabilitatea în rândul elevilor din clasele de seral și cu frecvență redusă, și aceasta este foarte scăzută

La seral, șapte elevi au promovat proba de Limba și literatura română (proba Ea), cu note cuprinse între 5,00 și 8, 99 (unul singur a obținut între 8,00 și 8,99); cinci elevi au promovat proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului (proba Ec), ei obținând note cuprinse între 5,00 și 7,99 (unul singur a obținut notă între 7,00 și 7,99); iar proba scrisă la disciplina la alegere conform profilului și specializării (proba Ed) a fost promovată de patru elevi, cu note cuprinse între 5,00 și 8.99 (unul singur a obținut între 8,00 și 8,99).

Dintre participanții proveniți de la învățământul de zi cu frecvență redusă, un singur elev a promovat proba de Limba și literatura română (proba Ea), el obținând o notă cuprinsă între 6,00 și 6, 99; proba scrisă la disciplina obligatorie a profilului (proba Ec) a fost promovată doar de doi elevi, care au obținut note cuprinse între 5,00 și 5,99; iar proba scrisă la disciplina la alegere confom profilului și specializării (proba Ed) a fost promovată de trei elevi, cu note cuprinse între 5,00 și 6.99 (unul singur a obținut între 6,00 și 6,99).

80 de note de 10,00 au fost obținute la simulare în județul Timiș

Conform informațiilor primite din partea prof. dr. Nicolae Cosmin Hogea, tot în județul Timiș, la simularea Examenului Național de Bacalaureat 2023, s-au consemnat 80 de note de 10,00. Patru elevi au obținut nota 10,00 la proba Ea (proba scrisă la Limba și literatura română); cinci elevi au avut nota 10,00 la proba Eb (proba scrisă la Limba și literatura maternă); 37 de elevi au obținut nota 10,00 la proba Ec (proba scrisă obligatorie a profilului): 24 de elevi, la Istorie și 13 elevi, la Matematică; la proba Ed (proba scrisă la alegere a profilului și specializării) au luat nota 10,00 un număr de 34 de elevi: 29 de elevi, la Biologie, patru elevi, la Geografie și un elev, la Sociologie.

(Sursa: I.Ș.J.T.)

Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) arată că în județul Timiș 4.761 de elevi frecventează una din formele de învățământ liceal superior. În clasele a XII-a forma de învățământ la zi, sunt înscriși 3.781 de elevi, în tipul de învățământ de masă, respectiv 14 elevi – în tipul de învățământ special. În clasele a XIII-a forma de învățământ la seral, sunt înscriși 866 de elevi, iar în forma de învățământ cu frecvență redusă – 100 de elevi, în ambele cazuri fiind vorba de tipul de învățământ de masă.

În conformitate cu instrucțiunile date de Ministerul Educației, notele obținute la fiecare probă a simulării Bacalaureatului 2023 nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, acestea pot fi consemnate în catalog.

Rezultatele vor fi analizate, obligatoriu, la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei și ședințe cu părinții, dar și la nivelul consiliului profesoral, spre a adopta măsurile adecvate fiecărei situații în parte, cu scopul de îmbunătăți performanțele școlare ale elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *