0 5 minute 12 luni

Gata! A scăpat de plata chiriei! Timp de ani buni, Inspectoratul Școlar Județean Timiș s-a găsit în situația de a achita chirie pentru sediul în care funcționa, fie că era situat pe Bd. C. D. Loga, fie că era situat pe Bd. Mihai Viteazu. Dar această situație a luat în fine sfârșit, iar I.Ș.J.T. nu mai este singurul din cele 42 de inspectorate școlare județene din țară care nu avea un sediu al său.

De astăzi, I.Ș.J.T. își desfășoară activitatea în propriile sale spații (un corp principal și o anexă, cu o suprafață totală de peste 1.700 mp), situate pe Strada Liviu Gabor nr. 1, între Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” și Casa Sindicatelor. (În acea clădire în urmă cu câțiva ani își avea sediul COMTIM-ul.) La aceeași adresă s-a mutat și Casa Corpului Didactic, care funcționa în căminul Colegiului Tehnic „Emanoil Ungureanu” din Timișoara și mai ocupa două încăperi în sediul închiriat de Inspectorat.

În ultimele două zile lucrătoare ale săptămânii trecute, I.Ș.J.T. s-a mutat cu cățel, cu purcel (cum vine vorba) în clădirea istorică din spatele Spitalului de Copii, construită în anul 1927 de una din vechile și faimoasele familii ale Timișoarei. Naționalizată de comuniști în 1948, proprietatea a fost retrocedată după 1990 moștenitorului familiei care a ridicat-o în perioada interbelică.

În contractul de vânzare-cumpărare semnat pe 27 decembrie anul trecut de Aura Danielescu, inspector-general școlar, se menționează că noul sediu al I.Ș.J.T. este compus din teren în suprafață de 963 mp și două corpuri de clădire. Primul corp, C1, are un demisol, un parter înalt, un etaj și o mansardă, suprafața construită de 398 mp și suprafața desfășurată de 1.525 mp. Cel de-al doilea corp, C2, are doar un parter și o suprafață construită de 208 mp. În urma expertizei tehnice, corpurile de clădire au fost încadrate în clasa de risc seismic III.

I.Ș.J.T. și-a adus aici, după cum ne-a declarat prof. dr. Nicolae Cosmin Hogea, inspector-general adjunct, cea mai mare parte a mobilierului, cel care era funcțional. Cel care nu se putea recondiționa a fost casat, iar cel care se putea repara (scaune, mese etc.) a fost donat unor școli care avea mare nevoie de el. De cumpărat, s-a cumpărat foarte puțin mobilier, ne-a mai spus inspectorul general adjunct, adică doar piesele necesare pentru completarea celui din sediul anterior. De asemenea, a fost mutată rețeaua de computere, cablurile și accesoriile necesare Internetului de mare viteză.

I.Ș.J.T. nu a fost nevoit să efectueze ample lucrări de reparații, ne-a declarat dl prof. dr. Nicolae Cosmin Hogea. Aceasta, deoarece vechiul proprietar, care la vânzare a primit suma de 16,3 milioane de lei (aproximativ 3,3 milioane de euro la data semnării contractului, garantată de Ministerul Educației), a renovat complet imobilul, cu păstrarea aspectului inițial. La corpul principal au fost făcute atunci intervenții de consolidare (rigidizarea transversală a zidurilor longitudinale de la parterul și demisolul corpului de clădire C1, prin realizarea a doi spaleți din beton armat), de extindere și amenajare a unei mansarde în pod, iar la corpul de clădire C2 a fost înlocuită învelitoarea și șarpanta.

În atare situație, Inspectoratul a avut de făcut doar unele corecții, cum ar fi de tencuit porțiuni mici de ziduri, acolo unde tencuiala s-a distrus, atunci când chiriașii care au ocupat clădirea respectivă până la vânzarea acesteia și-au luat bunurile, cablurile etc. Oricum, prin contractul de vânzare cumpărare s-a negociat ca vechiul proprietar să efectueze unele lucrări la subsolul clădirii.

Inspectorul general Aura Danielescu a declarat că obținerea sediului a fost „o muncă de echipă” și că „fiecare ajutor a contat pentru noi, cei care vom folosi spațiul acum și pe viitor”. „Generații întregi de oameni ai învățământului timișean… vor avea casă!”, a mai spus șefa I.Ș.J.T.

Redacția agoranews.ro urează spor și sănătate tuturor celor care își vor desfășura activitățile în noul sediu al Inspectoratului, din Strada Liviu Gabor nr. 1!

Sursa foto: I.Ș.J.T.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *