0 5 minute 12 luni

Castelul Huniade va fi redat circuitului muzeal în urma investițiilor actuale ale Consiliului Județean Timiș. În acest sens, un nou contract prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C11. Turism și cultură a fost semnat în 25 aprilie. 

Este vorba de Restaurarea obiectivului Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului, valoarea contractului fiind de 21.950.591,25  lei.

Prin acest proiect se vor realiza următoarele lucrări: restaurarea zidurilor și tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj după realizarea lucrărilor de consolidare și zugrăvelilor pe bază de vopsele silicatice, desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior, refacerea pardoselilor, cu piatră naturală, restaurarea tâmplăriei din lemn, restaurarea feroneriei originare, restaurarea fațadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare, restaurarea scărilor de marmură din zona de nord-vest, refacerea și reabilitarea grupurilor sanitare existente în zonă, restaurarea decorațiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului, montarea unor șenile pentru accesul persoanelor cu dizabilități și finisaje interioare. 

De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, fără succes. Obiectivul din centrul Timișoarei are o istorie de probleme, însă, prin obținerea acestor fonduri, îl vom repune, în sfârșit, în circuitul muzeal. În acest mandat, am semnat contracte de finanțare în valoare peste 1 miliard de lei, un record în istoria Consiliul Județean Timiș. Am atras fonduri europene, facem investiții majore, suplimentăm constant bugetul județului cu diverse surse de finanțare și mișcăm lucrurile pe direcția cea bună pentru județul Timiș, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori, amplasată pe tronsonul de Nord al muzeului și prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est. se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor pentru persoanele cu dizabilități de vedere, pentru ca acestea să poată obține informații referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranță se vor monta covoare tactile.

Vor fi realizate instalațiile necesare și vor fi asigurate sursele de energie pentru funcționarea acestora de la momentul finalizării până la realizarea tuturor tronsoanelor și etapelor propuse prin proiect, măsuri ce conduc la creșterea performanței energetice fără a afecta caracterul și valoarea culturală a monumentului.

Finanțările atrase de Consiliul Județean pentru Castelul Huniade acoperă aproximativ 75 % din fondurile necesare pentru reabilitarea celei mai vechi clădiri din Timișoara.

Administrația județeană tocmai a semnat contractul de finanțare prin PNRR în valoare de aproape 4,5 milioane de €. La aceste fonduri se adaugă 6 milioane de € din Programul Național de consolidare a clădirilor cu risc seismic și ale 8 milioane de € prin Programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria. 

Președintele CJ Timiș, Alin Nica estimează că edificiul istoric va fi complet finalizat peste cel mult patru ani.

Dacă în primul an de mandat am finalizat documentația tehnică realizare a lucrărilor de investiții, în câteva zile vom semna recepția pentru proiectul tehnic și detaliile de execuție, urmând să trecem la obținerea de avize și obținere a autorizației de construire. Sper ca anul acesta în toamnă să putem avea și un constructor care să se apuce de lucrări la această clădire, iar orizontul de timp în care vom avea funcțională complet această clădire este în jurul anului 2026-2027, dar până atunci vom dori să dăm deja în folosință parțial părți din edificiu, a declarat la Radio Timișoara, liderul CJ Timiș, Alin Nica.

În toamna acestui an se va deschide curtea interioară, precum și Sala de Marmură destinată evenimentelor din cadrul programului Timișoara 2023, capitală Culturală Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *