Proiectul „SAFE – Un climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”, al cărui contract de finanțare a fost semnat recent la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, vizează cei 548 km care reprezintă 2% din întreaga frontieră terestră externă a Uniunii Europene.
Acesta are ca scop consolidarea capacității instituționale a autorităților implicate în gestionarea frontierei dintre România și Serbia, precum și îmbunătățirea siguranței și securității în zonele vizate. „Prin finanțarea acestui proiect, vom contribui semnificativ la dezvoltarea unui cadru de cooperare între cele două state, în vederea reducerii criminalității transfrontaliere și a migrației ilegale, consolidând, totodată, securitatea și protejarea lanțurilor de aprovizionare”, a precizat Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, unul din semnatarii contractului.
Pe cei 548 km de graniță ființează opt puncte de trecere rutiere, trei portuare, două puncte de trecere pe calea ferată și un punct de trecere fluvială (cu bacul), acestea permițând în fiecare an traversarea a mai mult de 2,5 milioane de persoane și a 1,2 milioane de mijloace de transport marfă. Datele menționate justifică necesitatea finanțării unui asemenea tip de proiecte.
Valoarea contractului de finanțare a proiectului SAFE se ridică la circa 14 milioane de euro, fonduri asigurate prin Programul Interreg IPA România – Serbia 2021 – 2027.
În viitor se vor contracta încă două proiecte de importanță strategică și două de infrastructură mare, cu un buget total de 24 milioane de euro. Acestea au o valoare deosebită prin prisma activităților ce urmează a fi implementate în zona de graniță, pentru gestionarea situațiilor de urgență, respectiv pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate în aria Programului Interreg IPA România – Serbia 2021 – 2027.
Beneficiarele finanțării prin proiectul SAFE sunt trei județe din România: Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, cât și șase districte din Serbia: Severno Banatski (Banatul de Nord – capitala Kikinda), Srednje Banatski (Banatul de Mijloc – capitala Zrenianin), Južno Banatski (Banatul de Sud – capitala Pancevo), Braničevski (Districtul Branicevo – capitala Pojarevaț), Borski (Districtul Bor – capitala Bor) și Podunavski (Districtul Dunării – capitala Smederevo).
Programul Interreg IPA România – Serbia a fost primul Program Interreg IPA, din UE, care a fost aprobat de Comisia Europeană, la 19 iulie 2022.
În perioada de programare 2021 – 2027, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației acționează ca Autoritate de Management pentru Programul Interreg IPA România – Serbia. Acesta va avea un buget total de 87.725.681 de euro, ce va fi folosit pentru finanțarea de proiecte referitoare la protecția mediului/ biodiversitate, adaptarea la schimbările climatice, energie, eficiență energetică, sănătate, educație, cultură, turism și managementul frontierelor.
Finanțarea acestor priorități va fi 85% din Instrumentul de Asistență de Preaderare (IPA III), 13% cofinanțare de la bugetul de stat al României și 2% ca contribuție proprie a beneficiarilor români. Beneficiarii sârbi vor oferi o cofinanțare de 15% ca propria lor contribuție.