0 4 minute 1 an
Concert în Peștera Românești, în 2019 (foto: fest.ro)

Chiar acum este în curs de desfășurare cel de-al doilea concert simfonic inclus în ediția aniversară a concertelor din Peștera Românești, județul Timiș, primul având loc duminica trecută. Programul de azi este oferit de Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, dirijată de maestrul Tiberiu Dragoș. Concertele din Peștera Românești reprezintă un eveniment unic în România și în lume, încă de la inaugurarea lor în 1984, la inițiativa dr. Constantin Lupu, fondatorul Speo Timiș, fost președinte al Filialei Timișoara a Crucii Roșii.

„Vin cu un program extrem de lejer, Mozart, mult Strauss, un program care în general durează cam o oră, 50 de minute de muzică, peste o oră cu tot cu prezentare”, a declarat Ioan Coriolan Gârboni, președintele Fundației Academice Culturale Timișoara, care din 1999 organizează evenimentulparte a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

La rândul lui, Petruț Constantinescu, managerul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, a precizat că repertoriul cuprinde „atât muzică internațională, cât și românească, nelipsind lucrări consacrate de Wolfgang Amadeus Mozart, de Johann Strauss și câteva lucrări românești de mare popularitate, printre care «Valurile Dunării» sau «Jocuri vâlcene», o piesă în prima audiție”.
Concertul de duminica trecută, care a inclus mult Strauss, a fost susținut de Orchestra simfonică a Liceului de Muzică „Ion Vidu” Timișoara, la fel ca la prima ediție din anul 1984. „Anul acesta, am avut și doi soliști, doi copii extraordinari, care au luat o mulțime de premii. E vorba de Lois Muntean și de Vlad Oberșterescu, care sunt formidabili.”, a mai spus Ioan Coriolian Gârboni referindu-se la „programul deosebit de atractiv” al evenimentului care, ca de obicei, a început de la ora 13,00. Intrarea publicului, liberă, a fost permisă începând cu ora 12.30, în limita spațiului din peștera renumită pentru acustica sa nemaipomenită.
Pe lângă cele două concerte, Peştera Româneşti a găzduit și alte opt activităţi atractive, printre care: proiecția filmului artistic „Tarzan” (azi) cu Johnny Weissmüller, actor născut la Timișoara, pe 2 iunie 1904, și a filmului „Contele Dracula” (duminica trecută) cu Bela Lugosi, născut la Lugoj, pe 20 octombrie 1882; instructaje speologice şi instructaj tiroliană pentru copii şi tineret; dezbateri despre turism cultural şi ecoturism cu invitați din partea autoritaților. Acestea au stârnit interesul a circa 10.000 de spectatori, mulți dintre ei străbătând la picior, prin pădure și peste deal, cei 900 de metri ce despart satul omonim de gazda evenimentului. Peștera Românești este situată la sud-est de localitatea Românești, în versantul stâng al Văii Fărășești din Munții Poiana Ruscă.

De-a lungul timpului, Orchestra Regală Daneză, Corul „Sabin Drăgoi”, Orchestra Simfonică din Szeged (Ungaria), Quintetul de alamă din Viena, Orchestra Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Filarmonica arădeană, Opera Națională Română din Timișoara, balerini timișoreni și Orchestra de suflători a Garnizoanei Timișoara, soliști și dirijori celebri, din țări precum Marea Britanie și Elveția, au încântat melomanii din țară și din străinătate care au găsit drumul spre Peștera Românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *