0 4 minute 12 luni

Festivalul Filmului European revine la Timișoara, în perioada 9-12 mai, în exclusivitate la Cinema Victoria.

Ajuns la ediția a 27-a, Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la inițiativa Comisiei Europene în România. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.

Ediția din acest an este organizată de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

Cele 7 filme ale ediției de la Timișoara ne poartă prin țări, universuri și genuri cinematografice diverse.

Cătălin Olaru, directorul artistic al festivalului, ne dezvăluie câte ceva despre ele:

 Nu lipsesc din programul nostru din acest an nici filme care se privesc cu zâmbetul pe buze și cu inima ușoară, road movie-ul Omul cu răspunsurile / The Man With the Answers fiind exemplul cel mai bun în acest sens. Iar dacă revedeți periodic filmele lui Rohmer atunci când vi se face dor de lumea foarte aparte din creația lui, trebuie să veniți să vedeți Tenéis que venir a verla. Ne așteaptă cuminte la intersecția dintre feelgood movie și crochiu intimist și va putea fi văzut în seara de joi, 11 mai. De la o junglă urbană uneori neprietenoasă cu abaterea de la normă (cea din Golul meu și cu mine / Mi vacío y yo), la jungla adevărată din Laos, pe care o privim și o ascultăm în Samsara a lui Lois Patiño, Festivalul Filmului European ne invită să descoperim Europa și lumea, pentru a ajunge înapoi la noi înșine.

Deschiderea de gală a Festivalului va avea loc de Ziua Europei, în 9 mai, de la ora 19, cu filmul Cu tot cu oase / Bones and all, în care celebrul regizor italian Luca Guadagnino recuperează starea inclasabilă pe care a descris-o cel mai bine în Io sono l’amore, cel de-al treilea lungmetraj al său. Cu o diferență notabilă: tânjirea și fervoarea se trăiesc, în acest film premiat cu Leul de Argint la Veneția, în nuanțe de roșu aprins, apreciază Cătălin Olaru.

PROGRAM  9 – 12 mai 2023

Marți, 9 mai, 19:00, GALA DE DESCHIDERE

Cu tot cu oase, Italia, SUA, 2022. Regia: Luca Guadagnino

Miercuri,  10 mai

18:30 Omul cu răspunsurileThe Man With the Answers – O Anthropos me tis Apantiseis, Cipru, Grecia, Italia, 2021 Regia: Stelios Kammitsis

20:30 Golul meu și cu mineMy Emptiness and I – Mi vacío y yo,  Spania / 2022. Regia: Adrián Silvestre

JOI 11 mai

18:30 Trebuie să veniți s-o vedeți – You Have to Come and See It – Tenéis que venir a verla. Spania, 2023  Regia: Jonás Trueba

20:00 Dragă Thomas –  Dear Thomas – Lieber Thomas. Germania, 2021  Regia: Andreas Kleinert,  / 156’

Q&A cu actrița Ioana Iacob

VINERI 12 mai

18:00 Nepotul – The Grandson – Az unoka. Ungaria, 2022, Regia: Kristóf Deák  

20:30 Samsara, Spania, 2023.  Regia: Lois Patiño

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *